Meer kinderen nodig, vindt Rouvoet

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) heeft gisteren in dagblad De Pers gezegd dat de kosten van de vergrijzing Nederland dwingen tot nadenken over het aantal kinderen dat vrouwen ter wereld brengen. Het aantal gewenste kinderen noemt Rouvoet „een persoonlijke beslissing”. Maar omdat vrouwen in Nederland gemiddeld slechts 1,7 kinderen baren terwijl er 2,1 nodig zijn om de vorige generatie te vernieuwen, „is het toch een interessante discussie die we moeten voeren”.

Verontwaardigde reacties in de Tweede Kamer volgden: de PvdA vindt „ingrijpen tot in de bedstee” veel te ver gaan. De SP noemt het verhaal over de kosten van de vergrijzing „onzin”. En ook de CDA-fractie weigert geboortecijfers te koppelen aan de vergrijzing, alsof kinderen een oudedagsvoorziening zijn.

Andere Europese landen voeren een actieve bevolkingspolitiek. Zo helpt Frankrijk met een kindvriendelijk beleid: goede en goedkope kinderopvang en royale gezinstoelages. De redenen zijn pragmatisch en niet ideologisch. In Frankrijk wil de helft van de stellen meer kinderen, en ze vinden dat de overheid daarbij moet helpen.

Het privéleven en professionele leven van mensen moet beter te combineren zijn, vinden de Fransen. Het idee is dat alle mensen een vrije keuze moeten maken, onafhankelijk van hun inkomen. De afgelopen jaren steeg het geboortecijfer in Frankrijk tot 2,1, precies genoeg om het aantal jongeren en ouderen in evenwicht te houden.

In Duitsland werd de kinderbijslag tussen 1990 en 2002 verzesvoudigd, zonder enig effect op het geboortecijfer. Dat is in Duitsland nog 1,3 per vrouw.

Mag de overheid zich bemoeien met het aantal kinderen dat mensen willen? Discussieer mee: nrcnext.nl/opinie