Los Campesinos! Indiepop, maar heerlijk afwijkend

Los Campesinos!: Hold On Now, Youngster… (Wichita/V2) ****-

Los Campesinos!: Hold On Now, Youngster… (Wichita/V2) ****

Het moet maar eens afgelopen zijn met de verstikkende invloed van rechtlijnige gitaarbands als The Libertines en The Strokes, vindt popgroep Los Campesinos! uit Wales. Indiepop is te veel een formule geworden. Waar is de lol in het muziekmaken gebleven? De groepsnaam (‘de boeren’), op zich al een ironische grap, wordt in de teksten van debuutalbum Hold On Now, Youngster… tegengesproken met de studentikoze humor die past bij de academische achtergrond van deze zevenkoppige band. Centraal bij Los Campesinos! staat de vraag- en antwoordzang van zangeres Aleksandra en zanger Gareth, die elkaar aanvullen en tegenspreken in brutale observaties over het moderne campusleven en die soms dwars door elkaar heen zingen, zoveel tekst hebben ze.

De muziek is springerig en opgewonden, onvergelijkbaar met elke andere indierockband van nu, hooguit verwant met de prehistorische new wave van The Au Pairs of The B-52’s op hun ruigst. Het is die rommeligheid, de nerd-achtige lappen tekst en de plotseling opduikende valse viool die deze muziek zo heerlijk afwijkend maken. Hier staat geen recht vooruit spelend gitaarbandje, maar een nadrukkelijk naar anarchisme neigend gezelschap dat op cruciale momenten toch met sterke songs als Drop it doe eyes en You! Me! Dancing! komt.

Beluister de cd op nrc.next.nl Maandag speelt Los Campesinos! in Paradiso, Amsterdam