Liechtenstein laakt heling belasting-cd

De belastingaffaire in Duitsland heeft geleid tot diplomatieke spanningen tussen de grote Bondsrepubliek en het kleine Alpenstaatje Liechtenstein. Kroonprins Alois van Liechtenstein verwijt Duitsland heling op grote schaal.

Eind vorige week werd bekend dat ettelijke honderden Duitsers zich schuldig zouden hebben gemaakt aan belastingvlucht naar Liechtenstein. Fiscale rechercheurs deden invallen bij Duitse banken en privépersonen. Het is een van de grootste acties van de Duitse belastingdienst ooit.

De fiscus blijkt de gegevens over de vermeende belastingvlucht via de Duitse inlichtingendienst te hebben gekocht van een informant die wellicht ooit werkzaam was bij de Liechtenstein Global Trust, de bank van het vorstenhuis van de dwergstaat. Voor de informatie, die op een cd-rom staat, is 4,2 miljoen euro betaald.

De Liechtensteinse kroonprins Alois zei het als „een affront” te zien dat Duitsland „deze campagne is begonnen zonder eerst met ons het gesprek te zoeken”. Hij is van mening dat de Duitse belastingautoriteiten zich schuldig maken aan „grootschalige heling”.

De Duitse repliek liet niet lang op zich wachten. SPD-parlementariër Niels Annen zei volgens de Berliner Zeitung: „Een land dat zich in de internationale financiën bedient van roofriddermethodes, moet ons geen adviezen geven.”

Thomas de Maizière, minister en adviseur in het kabinet van bondskanselier Angela Merkel, laat vandaag in Bild Zeitung weten dat inlichtingendiensten altijd geïnteresseerd zijn in betrouwbare informatie. „Die informatie is in twijfelgevallen belangrijker dan de betrouwbaarheid van de informant.”

De Berlijnse advocaat Ferdinand von Schirach vindt daarentegen dat de Duitse regering niet zonder meer wegkomt met deze dubieuze vorm van gegevens binnenhalen. In een interview met Die Welt zegt hij vandaag dat met de aankoop van de cd-rom naar Liechtensteins recht een zwaar delict is begaan. Hij wil om die reden een rechtszaak tegen de Duitse regering en de inlichtingendienst beginnen.