Kredietcrisis dwingt ING tot afboeking

Bank en verzekeraar ING heeft haar beleggingen in Amerikaanse hypotheken in het vierde kwartaal van vorig jaar met 945 miljoen euro moeten afwaarderen als gevolg van de internationale kredietcrisis.

Dit heeft de grootste financiële instelling van Nederland vanmorgen bekendgemaakt. ING is het eerste financiële concern in Nederland dat details geeft over de effecten van de problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt. Buitenlandse banken moesten de waarde waarvoor beleggingen in hypotheken in de boeken staan eerder al met miljarden euro’s verlagen.

Daarbij vergeleken bleef de schade bij ING relatief beperkt. Het concern is naar eigen zeggen zeer terughoudend geweest met beleggingen in producten die gekoppeld waren aan Amerikaanse hypotheken. Analisten vreesden afgelopen week dat de afwaardering bij ING tot 2 miljard euro zou kunnen oplopen. Nadat vanmorgen bleek dat de afboekingen lager uitpakten, steeg de beurskoers met 1,9 procent.

ING leed in het vierde kwartaal een verlies van 194 miljoen euro op beleggingen in riskante (subprime) hypotheken, verstrekt aan Amerikanen met een lage kredietwaardigheid. Daarnaast boekt ING 751 miljoen euro af op zogeheten Alt-A beleggingen. Dit zijn beleggingen in Amerikaanse hypotheken die als minder risicovol te boek staan dan de subprime-categorie.

Eind juli vorig jaar bleken Amerikaanse huizenbezitters met een subprime-hypotheek massaal niet meer te kunnen voldoen aan hun aflossingsverplichting. De hypotheken die zij hadden afgesloten waren inmiddels door banken samengevoegd en doorverkocht aan banken overal ter wereld. Zakenbanken als Citigroup, Merrill Lynch en Credit Suisse moesten miljarden afboeken. In Duitsland schoot de overheid de bank IKB te hulp en in Groot-Brittannië werd Northern Rock genationaliseerd.

De winst van ING steeg in het vierde kwartaal met 24 procent tot 2,6 miljard euro, vooral door de verkoop van aandelen in ABN Amro en voedingsconcern Numico, die beide werden overgenomen. De winst over heel 2007 was 9,2 miljard euro, een toename van 19 procent.

Commentaar: pagina 7

Michel Tilmant: pagina 13