Komt er vrede en stabiliteit in Kosovo?

Afgelopen zondag heeft de voormalig Servische provincie Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uitgeroepen. Zal dat de vrede en stabiliteit in het gebied ten goede komen? Of juist tot meer (etnische) spanningen leiden? Daarover discussiëren lezers op nrc.nl/discussie.

Kan Kenia van leren

Hoe kan vergeten worden dat de Serviërs tien jaar lang als een beest in de regio hebben huisgehouden? Zij krijgen daar nu de rekening voor gepresenteerd. Lijkt me een goede aansporing voor andere landen (bijvoorbeeld Kenia) om etnische minderheden humaner te behandelen. De vraag of de onafhankelijkheid beter is voor de stabiliteit, beantwoord ik met een volmondig ‘ja’.

S. Flesch

Geen weg meer terug

Waarom wordt Montenegro wel erkend als zelfstandige staat en Kosovo niet? Montenegrijnen spreken een aan het Servokroatisch verwante taal en zijn in meerderheid Servisch-orthodox. Kosovaren spreken Albanees en zijn moslims. Het is jammer dat Nederland niet onmiddellijk Kosovo erkent en daarmee Servië en andere landen voor een voldongen feit stelt. Een weg terug is er niet.

H. Beltman

Discussieer mee via www.nrc.nl/discussie