Janine Jansen fenomenaal in Vioolconcert van Tsjaikovski

Klassiek Rotterdams Philh. Orkest o.l.v. Valery Gergjev. Gehoord: 19/2 De Doelen Rotterdam.

Maxime Vengerov heeft een schouderblessure en werd gisteravond vervangen door Janine Jansen als solist in het Vioolconcert van Tsjaikovski tijdens een eenmalig concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Valery Gergjev. Janine Jansen had Tsjaikovski in 2000 al eens in Rotterdam gespeeld met Gergjev, met Gergjevs orkest van de Kirov Opera in St. Petersburg.

Toen imponeerde Janine Jansen met technische trefzekerheid en muzikale bravoure in gloedvolle rembrandtieke tonen, met elegische mildheid in het tweede deel en zigeunerachtige vurigheid in de finale. Nu werden al die kwaliteiten nog sterker aangezet in een afwisseling van melancholie en driftige dramatiek, met een superieure cadens, met nog meer verfijning en een duizelingwekkend, vliegensvlug gespeeld slotdeel.

Gergjev en zijn Rotterdammers begeleidden Janine Jansen met energie en flexibiliteit, waarbij vooral de blazers werden uitgelicht. Het resulteerde in een grootse uitvoering, fenomenaal zelfs. Het enorme publieke enthousiasme werd door Jansen beloond met een sarabande van Bach.

Na deze Tsjaikovski dirigeert de vertrekkende Gergjev in Rotterdam nog uitsluitend Brahms: op 24 en 25 april de symfonieën nrs 1 en 3, in mei drie keer Ein Deutsches Requiem. Gergjev begon gisteravond aan zijn laatste Brahmsen met de Vierde symfonie, in het vorige seizoen ook al gespeeld.

Gergjev dirigeerde de laatste symfonie van Brahms opnieuw met een sterk opgevoerde melancholieke intensiteit, een verheven weemoed en een steeds heftiger woelende expressie, die uiteindelijk uitmondt in een bijna desastreus abrupt slot.

Daar blijkt hoe Gergjev Brahms ziet: als een tijdgenoot van Tsjaikovski, die in zijn laatste symfonieën een veel openlijker tragiek etaleert. Het slot van Brahms’ Vierde symfonie klinkt bij Gergjev onmiskenbaar als een voorafschaduwing van de finale van Tsjaikovski’s Zesde symfonie ‘Pathétique’, eindigend in een catastrofe.

Dinsdag dirigeert Gergjev in Amsterdam bij de Wiener Philharmoniker Berlioz (Roméo et Juliette) en Tsjaikovski (Vijfde symfonie).

    • Kasper Jansen