Hoe lang is kraanwater in een spaflesje te bewaren?

Anneke Schellings uit Stompetoren (Noord-Holland) heeft altijd een flesje kraanwater bij zich. Hoe lang is dit water houdbaar, vraagt ze. En nog zoiets: Anneke voedt haar baby Koen met water met melkpoeder. „Dit water kook ik eerst. Is dat eigenlijk wel nodig?”

Een gekochte, goed afgesloten fles bronwater kun je gekoeld jaren bewaren, zegt Ralf Hartemink, opleidingsdirecteur levensmiddelentechnologie aan de Wageningen Universiteit. „Water bevat namelijk geen stoffen waardoor het uit zichzelf gaat bederven. Pas als het in aanraking komt met organisch materiaal, zoals speeksel, kunnen bacteriën ontstaan, waardoor het kan bederven.”

Maar een schoon flesje dat opnieuw gevuld is met kraanwater – zoals Anneke bedoelt – is gekoeld slechts een week houdbaar, vult Barbara Groenendijk van watercyclusbedrijf Waternet aan. „Ik adviseer altijd om een flesje elke dag opnieuw te vullen met water.”

Meer tips:

Gebruik geen flesje waar melk of vruchtensap in heeft gezeten om te hervullen met water. Hartemink: „Door melk of sap blijven er namelijk voedingsstoffen over voor bacteriën.”

Ook kun je water beter niet met je mond aan de fles drinken. „Maar veel mensen doen dit wel”, zegt Hartemink. „Bovendien maken ze het bijna niet schoon, waardoor het de kwaliteit kan krijgen van het water dat koeien drinken. Spoel je flesje elke dag schoon met water. Afwasmiddel is niet nodig. Dit is ook organisch materiaal waar bacteriën op kunnen groeien.”

Verder is het slim om wekelijks te steriliseren, volgens Groenendijk: „Vul water in een pannetje, breng het aan de kook en laat het flesje en de dop twee minuten in het kokende water liggen.”

Water koken voor babymelk ten slotte is niet nodig, zegt Ineke Volkers van het Voedingscentrum: „Veel ouders doen dit uit voorzorg. Maar het is nergens voor nodig. Het kraanwater in Nederland is heel schoon. Niets is beter. Het maakt ook niet uit of je Spa drinkt of kraanwater, hooguit voor de smaak .”

Annet Strietman