Heilbot met mosterdkorst

Voor 2 tot 3 personen4 eetlepels mosterd van goede kwaliteit 3 eetlepels extra vergine olijfolie, plus extra voor het besprenkelencirca 600 gram heilbot, aan een moot van circa 3 centimeter dikzeezout en versgemalen zwarte peper

Ik had het geluk voor dit recept een schitterend stuk verse heilbot te kunnen gebruiken. U kunt een andere vissoort gebruiken, maar kies in dat geval wel een stevige soort zoals griet, kabeljauw of zalm. Vraag de vishandelaar om een dikke moot met graat. De grilltijden zijn hetzelfde.

Ik zorg er al jaren voor dat ik diverse soorten mosterd op voorraad heb. Voor dit recept heb ik een grove variëteit gebruikt, maar andere kandidaten waren de venkelmosterd en honingmosterd. Gebruik in ieder geval een niet te scherpe mosterd van goede kwaliteit.

Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en plaats er een rooster op. Verwarm de grill voor op 300 graden. Als uw grill maar tot 280 graden gaat, moet u op een paar minuten extra grilltijd rekenen.

Doe de mosterd en olijfolie in een kom en klop ze goed door elkaar. Spoel de vis onder de koude kraan en dep hem dan goed droog met keukenpapier. Bestrooi beide kanten van de vis met zout en peper. Besmeer de moot heilbot aan beide kanten met het mosterdmengsel. Leg de vis op het rooster in de bakplaat. U kunt desgewenst het rooster eerst met wat olie invetten.

Schuif de bakplaat 8 centimeter onder de hete grill. De vis mag de grillelementen natuurlijk niet raken. Grilleer de vis circa 6 minuten. De mosterdkorst moet dan mooi diepbruin van kleur zijn. Draai de vis om en grilleer de andere kant 5 tot 6 minuten, of tot de vis gaar is. Controleer of de vis gaar is door de punt van een mes tussen de graat en het vlees te steken. Het visvlees moet makkelijk van de graat loslaten.

Neem de heilbot uit de grill. Verwijder het vel en snijd de filets los van de graten. Schik de vis op voorverwarmde borden en sprenkel er iets extra vergine olijfolie over. Serveer met bijvoorbeeld gekookte nieuwe aardappels en een groene groente. Geef er aan tafel een schenkfles met extra vergine olijfolie bij.

Kim Maclean

Morgen: zalm in risotto