Grenspost Kosovo in brand gestoken

Grenspost Kosovo in brand gestoken Jarinje. Ruim vijftig Servische jongens hebben gisteren in Noord-Kosovo de grenspost Jarinje in brand gezet. Ze dronken er een paar biertjes, tot een Amerikaans militair konvooi de grenspost rond zes uur weer overnam. Veel Serviërs erkennen de onafhankelijkheid die Kosovo dit weekeinde uitriep niet, en dus ook niet de ‘voorlopige’ grensposten die het VN-bestuur en de NAVO er na de oorlog (1999) installeerden. In Priština, de hoofdstad van het nieuwe land, brak lichte paniek uit toen berichten over de brand binnenkwamen. De NAVO-missie KFOR stuurde twee straaljagers de lucht in. In de stad Mitrovica, waar veel Kosovo-Serviërs woonden, vierden jongeren de brand in Jarinje met getoeter. Volgens de Kosovaarse premier Thaci ging het om een „geïsoleerd incident”. Foto Dirk-Jan Visser. zie ook pagina 6 (Photo Dirk-Jan Visser: Jarinje: Kosovo - Serbia / Servie: 19-02-2008) Jarinje a border post installed in 19999 on the border of the Serb province of Kosovo two days Kosovo unilateral declared independent. Serbs mainly from the north of Kosovo set fire at this Border post, In the beginning of the evening US KFOR took over control. The announcement was made that the border post will be at least closed for 24 hours. Visser, Dirk-Jan