Grens Kosovo en Servië tijdelijk dicht

De internationale vredesmacht KFOR heeft gisteren voor 24 uur de grens tussen Servië en Kosovo gesloten, nadat woedende Kosovo-Serviërs twee grensposten hadden aangevallen en vernield.

In een goed georganiseerde en gecoördineerde actie werden de grensposten bezet; de ene werd met explosieven opgeblazen, de andere in brand gestoken. De Kosovaarse politie, die de posten bemande, werd door de Serviërs ongemoeid gelaten. Wel werden vier journalisten aangevallen, een Duitser en drie Serviërs. De Kosovaarse politiemannen werden door KFOR geëvacueerd, waarna de grens werd gesloten. Hij wordt bewaakt door KFOR en de VN-politie.

In Priština wordt de tijdelijke sluiting van de grens gezien als een maatregel waarmee moet worden verhinderd dat Servische ultra-nationalisten naar het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo komen.

De Kosovaarse premier Hashim Thaçi deed de aanvallen af als „geïsoleerde incidenten”. In Belgrado werd verschillend gereageerd. President Boris Tadic veroordeelde het geweld in scherpe bewoordingen als schadelijk voor de Servische argumenten in de kwestie-Kosovo. Hij riep de Kosovo-Serviërs op „onmiddellijk” op te houden met gewelddadige protesten.

Maar de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, juichte de acties toe. Hij zei dat ze niet door de Servische regering op touw waren gezet, maar dat ze passen in het beleid van Servië, omdat dat de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent en derhalve geen douane aan de grens met Kosovo accepteert. Hij noemde de aanvallen „misschien niet plezierig, maar wel legitiem”.

Samardzic voegde daaraan toe dat ze ook „goed” zijn omdat het VN-bestuur in Kosovo de controle aan de grens binnen afzienbare tijd overdraagt aan de EU-missie, die door Servië niet wordt geaccepteerd.

De Duitse regering heeft het onafhankelijke Kosovo vandaag erkend, zo werd meegedeeld door een woordvoerder van het kantoor van bondskanselier Merkel.

In de Kosovaarse hoofdstad Priština arriveerde gisteren de buitenlandcoördinator van de Europese Unie, Javier Solana, die Kosovo economische hulp van de EU beloofde. De eurocommissaris voor uitbreiding, Olli Rehn, zei gisteren in Straatsburg dat de Europese Commissie snel relaties met Kosovo wil aanknopen, bijvoorbeeld met een stabilisatie- en associatieverdrag, de eerste stap op weg naar een lidmaatschap van de EU. Dat diverse lidstaten van de EU Kosovo niet erkennen stoorde Rehn niet. „We moeten het stof van de laatste dagen laten neerdalen. Het is een proces. De onafhankelijkheidsverklaring was een eerste stap. De erkenning door diverse landen was een stap. Onvermijdelijk volgen er meer stappen.” (Reuters, AFP, VIP)