Geachte heer Balkenende,

Uw open brief, dinsdag in nrc.next, sprak mij zeer aan, omdat ik in India zelf heb ondervonden wat u beschrijft: ingenieurs staan daar in zeer hoog aanzien. Ik ben chemisch ingenieur en ben sinds 2004 vier keer als ontwikkelingsvrijwilliger in India geweest. Ja, meneer Balkenende, in India wordt technische kennis zeer gewaardeerd en staan ook oudere ingenieurs in hoog aanzien. Maar nu de andere kant van deze zaak. Ik ben 63 jaar oud en vier jaar geleden buiten mijn schuld werkloos geworden, na 41 ononderbroken arbeidsjaren. Zeker, er zijn vacatures genoeg. Alleen: niemand wil mij hebben, ook niet bij de overheid - zelfs niet bij uw eigen ministerie! Zoals u schrijft: ik wil zo graag mijn talent en duur verworven kennis benutten, en bijdragen aan de wonderful world out there! Maar waarom staat u mij dat niet toe? Waarom verspilt de Nederlandse samenleving zoveel vakkennis en levenservaring?