Franse eters kunnen zich inhouden, Amerikaanse niet

rotterdam. Het wordt wel de `Franse paradox` genoemd: ondanks het gulle aanbod van patés en kazen heeft de vetzuchtepidemie in Frankrijk niet zo toegeslagen als in de Verenigde Staten. Na een enquête onder 276 studenten heeft de Amerikaanse voedingspsycholoog Brian Wansink een nieuwe verklaring: Fransen kunnen zich beter inhouden bij het eten. Vraag Parijse studenten of ze bij het eten nog ruimte voor het toetje houden, en ze zijn het ermee eens. Even oude, even hoog opgeleide studenten in Illinois wisten het zo net nog niet. Amerikaanse twintigers lieten zich bij het wegschuiven van hun bord meer leiden door hun omgeving. Wanneer stopten zij vaker? `Als ik heb gegeten wat anderen normaal vinden.` `Als het tv-programma voorbij is waar ik naar zit te kijken.` `Als mijn drinken op is.` Het waren vooral de te dikke studenten, of ze nu uit Illinois of Parijs kwamen, die op zulke externe signalen reageerden. De studie is gepubliceerd in het vaktijdschrift Obesity. Wansink gaat nu op zoek naar aanvullende verklaringen voor de paradox: misschien zijn Fransen ook slanker omdat ze meer roken dan Amerikanen.