Fortis offert varken Knorbert voor moslimklant

Kinderen die een spaarrekening openen bij Fortis krijgen een cadeautje: een guitig varkentje, Knorbert genaamd. In de loop der jaren zijn er tienduizenden kinderen blij mee gemaakt. Dat is voorbij.

Knorbert gaat eruit bij Fortis. Een varken ligt bij een deel van de potentiële klanten gevoelig: joden en moslims beschouwen het dier als onrein. De bank zelf schrijft in een intern document dat Knorbert „niet meer voldoet aan de eisen die de multiculturele samenleving aan ons stelt”. Dat document belandde bij De Telegraaf, die ermee uitpakte op de voorpagina. Fortis had het varkensoffer liever meer low profile gehouden.

De woordvoerder van de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar praat er liever helemaal niet over, maar bevestigt wel dat Knorbert eruitgaat. „Hij was na zeven jaar gewoon aan vervanging toe. En bij de keuze voor een nieuw welkomstgeschenk houd je rekening met het publiek. Je wilt toch zoveel mogelijk mensen aanspreken.”

Volgens Fortis was er „een handjevol” klachten over. „We gaan nu een nieuw cadeau bedenken, wetende dat je altijd wel iemand over je heen krijgt.” Het verdwijnen van Knorbert is volgens Fortis geen koren op de molen van Geert Wilders. De Kameragenda werkt in Fortis’ voordeel. „Het is reces op dit moment, dus er is niemand van de fractie aanwezig”, zegt een PVV-woordvoerder, gevraagd naar een reactie.