Film van de dag

Rebecca (Scarlet Johansson, links) en Enid (Thora Birch in Ghost World, de verfilmde strip van Daniel Clowes. tv film Ghost World (Terry Zwigoff, 2001) RTL 5, 22.15-00.15u. Portret van twee tieners die net van school komen en op het punt staan de volwassen wereld schoorvoetend te betreden. Enid (Thora Birch) en Rebecca (Scarlett Johansson) hebben een afkeer van onechte mensen, poseurs en conformisten en een voorliefde voor losers. Ghost World Year: 2001 Director: Terry Zwigoff Scarlett Johansson Thora Birch PHOTOS12

Ghost World. Deze verfilming van een strip van Daniel Clowes is een sympathiek portret van twee tieners die net van highschool komen en op het punt staan de volwassen wereld, schoorvoetend, te betreden. Enid (Thora Birch) en Rebecca (Scarlett Johansson) hebben een hekel aan onechte mensen, poseurs en conformisten en een voorliefde – Enid zelfs een fascinatie – voor losers, weirdo’s en andere onaangepasten. Van de twee is Rebecca nog het meest ‘burgerlijk’ in haar streven naar een min of meer gewoon leven. De wereld van Ghost World is er een van slenteren door de stad, zitten in de diner en mijmeren over het leven – dat van jezelf of dat van anderen. Die hebben het immers altijd beter of slechter. Erg humoristisch pleidooi om vooral jezelf te zijn en te doen wat je zelf wilt. Non-conformisme biedt hoop.(Terry Zwigoff, 2001, VS), RTL5, 22.15-0.15u.

André Waardenburg