Duistere maan in oranjerood

Vannacht, tussen 4:01 en 4:59 uur, trekt de maan door de schaduw van de aarde. Tijdens die ‘maansverduistering’ valt er een uur lang geen direct zonlicht op de maan. Alleen wat rood licht, een restje zonlicht dat door de dampkring van de aarde is gereisd, zal de maan in een oranjerode gloed zetten.

Het begin van de verduistering, de eerste ‘hap uit de maan’, is al eerder: om 2:43 uur. Dan reist de maan de schaduw in. Om 6:09 uur heeft ook het laatste randje maan de schaduw weer verlaten.

Als het weer meewerkt, is de maansverduistering goed te zien vanuit Noord-Amerika en Europa. Dicht bij de verduisterde maan springt dan ook de planeet Saturnus in het oog, en de heldere ster Regulus uit het sterrenbeeld Leeuw. Maar volgens het KNMI is de kans groot dat het fenomeen in Nederland door gaten in de bewolking bekeken moet worden. Nederland ontkomt niet aan lage bewolking, aldus het KNMI.

De eerstvolgende maansverduistering die vanuit Nederland goed zichtbaar is – weersomstandigheden daargelaten – valt op 28 september 2015.