Dreigend conflict tennis op Spelen

De deelname van de Nederlandse tennisser Robin Haase aan de Olympische Spelen kan inzet worden van een nieuw conflict tussen de Internationale Tennisfederatie (ITF), het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF. Voor het ITF moet Haase ongeveer bij de eerste tachtig op de ranglijst behoren, maar NOC*NSF eist een achtste finale bij een grandslam of een kwartfinale in de Master Series. Als Haase voldoet aan de internationale eisen, maar op basis van de Nederlandse normen niet naar Peking mag, zou de Association of Tennis Professionals (ATP) maatregelen kunnen nemen.

Charles van Commenée, technisch directeur van NOC*NSF, liet vanmorgen weten dat Haase toch echt aan de Nederlandse eisen zal moeten voldoen. „Nee, daar zullen we niet van afwijken”, stelde Van Commenée. Barbara Travers, hoofd communicatie van de ITF, zei dat ze eerst wil afwachten of Haase zich wel plaatst. „En als dat het geval is zien we verder. Laten we hopen dat zich dan niet hetzelfde voordoet als vier jaar geleden met Raemon Sluiter.”

In 2004 hield NOC*NSF – ondanks de tussenkomst van IOC-voorzitter Jacques Rogge – ook vast aan het eigen selectiebeleid, waardoor Sluiter niet naar Athene mocht. De ATP wilde daarop geen wereldranglijstpunten meer toekennen voor olympische prestaties. Daarmee zou het olympische toernooi aantrekkingskracht verliezen, met het risico dat topspelers zich zouden terugtrekken. Uiteindelijk besloot Sluiter uit respect voor zijn collega’s zelf van deelname af te zien. De ATP stelde in een reactie: „Bij de volgende Spelen eisen we een absolute garantie dat alle tennissers die zich hebben gekwalificeerd mogen gaan.”

Haase gaf gisteren in Ahoy aan dat hij „graag naar de Spelen in Peking gaat”. De nummer één van Nederland maakt volgens de internationale eisen een goede kans om zich te plaatsen. Aan het mannenenkelspel in Peking kunnen 64 tennissers deelnemen. Het IOC gebruikt de wereldranglijst van 9 juni 2008 als selectiemiddel. Haase, nu nummer 94, zou volgens de ITF rond de tachtigste plaats moeten staan om zich te kwalificeren.

NOC*NSF heeft in overleg met de tennisbond de nationale eisen ten opzichte van vier jaar geleden versoepeld. Maar de kans dat Haase de komende maanden in de achtste finales van een grandslamtoernooi staat of een kwartfinale in een toernooi om de Masterseries bereikt is klein. Volgens Van Commenée moet Haase de komende tijd „gewoon alles winnen”. „Dan is er helemaal niets aan de hand.”

Voor de Spelen van Sydney dreigde in 2000 ook al een conflict te ontstaan. Destijds had de Zweedse tennisser Andreas Vinciguerra zich gekwalificeerd, maar wilde het Zweeds olympisch comité hem niet uitzenden. Onder dreiging van een spelersboycot en het intrekken van punten voor de wereldranglijst besloot het IOC Vinciguerra een ‘speciale uitnodiging’ te verstrekken.