De manager

Christiaan de Roode(35) Studie: Bouwkunde, Technische Universiteit Delft (1991-1996)Werk: manager projectenafdeling en partner, vastgoedadviesbureau Procore Huis: twee onder één kap Brutomaandsalaris: 7.500 euro voor 40 uur in de week De manager Foto Walter Herfst Meern 18 februari 2008 Christiaan de Roode Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

U werkt bij een vastgoedadviesbureau. Wat is dat?

„Wij adviseren bedrijven die op zoek zijn naar een nieuw kantoorgebouw of hun oude gebouw willen renoveren. Zo zijn we momenteel betrokken bij de herhuisvesting van Thomas Cook in Hoofddorp. Hun huidige gebouw is te groot en ze zijn op zoek naar een passende, nieuwe locatie. Een van onze projectmanagers spreekt met de directie en met medewerkers en bepaalt op basis daarvan de eisen voor het nieuwe gebouw. Daarbij gaat het onder andere om de indeling, het aantal werkplekken en de architectuur.”

Kunnen bedrijven niet zelf bedenken hoe hun kantoor eruit moet zien?

„De ontwikkeling van een kantoorgebouw is een vak apart. Er komt veel bij kijken: zoals het efficiënt inrichten van het pand of het aansturen van architecten en aannemers. Voor onze klanten is dat niet ‘core business’. Wij zijn gespecialiseerd. Daarom huren bedrijven ons in om het hele proces te begeleiden en aan te sturen.”

U bent manager van de projectenafdeling. Wat houdt uw werk in?

„Mijn afdeling bestaat uit vijftien projectleiders. Zij werken het grootste gedeelte van hun tijd buitenshuis, bij onze klanten. Toch is het belangrijk dat ze allemaal op dezelfde manier werken en dat ze om de zoveel tijd ervaringen met elkaar uitwisselen. Het bewaken van deze eenheid en uniformiteit is een van mijn belangrijkste taken. Ik hou dus intensief contact met mijn mensen, organiseer afdelingsbijeenkomsten en let op de voortgang van het werk.”