Danny

Staat Danny er helemaal achter?Dat is eigenlijk alles wat ik wil weten over de achtergronden van de coup bij Ajax, want zo mag je de geforceerde machtswisseling daar wel noemen. In wat achteraf een open sollicitatiebrief geweest blijkt te zijn, schreef Cruijff maandag in zijn column in De Telegraaf: „Als ik die twee groepen bekijk (bestuur en ledenraad – F.A.), dan zitten er bijna geen mensen in die verstand hebben van de corebusiness van Ajax: het voetbal. Dus hoe kunnen zij nu de normen aangeven die bij de club passen?”

Kortom, van deze ‘twee groepen’ zullen we de komende jaren weinig meer vernemen. Cruijff is voortaan de baas, de Koning Voetbal van Ajax, Van Basten wordt zijn hoogste generaal. En op de achtergrond hebben we koningin Danny, van wie bekend is dat zij meer invloed op Johan heeft dan Johan zelf. Maar wanneer zij deze invloed wél en niet toepast, dat hoort bij de geheimen van de legende-Cruijff.

Slechts een enkele keer is ons in het verleden per ongeluk een blik vergund onder de sluier van dit beste huwelijk van Nederland (en Spanje). Ik herinner me vooral de anekdote die schrijver Jan Donkers opschreef voor het boek Mijn Johan Cruijff. Samen met Johan Derksen was Donkers in 1992 naar Barcelona afgereisd om voor Voetbal International een dubbelinterview met Cruijff en Piet Keizer te maken.

De kwestie kwam aan de orde of het niet wenselijk was dat Cruijff bondscoach van Nederland zou worden tijdens het WK in de Verenigde Staten, twee jaar later. Citaat: „Ineens sneed daar de stem van Danny Cruijff vanaf de andere kant van de tafel dwars door de conversatie heen. ‘En waarom moet je dan zo nodig naar Amerika, Cruijff?’ ”

Cruijff.

Donkers concludeerde ogenblikkelijk, en terecht, dat Cruijff na deze interventie geen bondscoach meer kon worden. Jaren eerder was er ook al zo’n belangrijk moment in zijn carrière als speler geweest. Danny wilde niet dat haar man naar het wereldkampioenschap in Argentinië ging, ze had zich vier jaar eerder bij het WK in Duitsland al genoeg geërgerd aan verhalen over schaars geklede meisjes in het spelershotel.

We zijn nu bij de duisterste pagina’s van het Nederlandse voetbal beland. Ik denk wel eens: dat geweldige huwelijk van Cruijff heeft ons twee wereldtitels gekost. Maar wat het zwaarste is – en een lang huwelijk, trouwe lezers kennen mijn ervaringen, is verdomd zwaar – moet het zwaarste wegen.

Blijft de brandende vraag: waarom heeft Danny nu niet gezegd: „En waarom moet je dan zo nodig naar Ajax, Cruijff?” Is ze milder geworden en begrijpt ze de behoefte van de oude baas om voor eens en altijd te bewijzen dat er maar één voetbalgod op aarde is? Misschien ligt het antwoord besloten in deze twee zinnen in Cruijffs column in De Telegraaf: „Veel mensen zullen wel weer denken: daar heb je ’m weer. Wanneer neemt hij zelf zijn verantwoordelijkheid?”

Danny zal begrepen hebben dat Cruijff niet met dit hardnekkige verwijt ten grave wil worden gedragen. Hij wil tegenover de Nederlandse voetbalsupporters iets goedmaken – nu het nog kan. En kan het nog? Eén ding staat vast: als het Cruijff en Van Basten niet lukt, lukt het niemand meer.