Cruijff keert terug bij Ajax, bestuur stapt op

Ajax-erelid Johan Cruijff gaat het technisch beleid van de Amsterdamse voetbalclub bepalen. Het bestuur van Ajax treedt nog voor het einde van het seizoen af.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de vergadering van de ledenraad gisteravond in de Arena. De ledenraad, het 24-koppige ‘parlement’ van de club, besprak daar het kritische rapport van de commissie-Coronel, die onderzoek deed naar het sportieve verval van Ajax in de laatste tien jaar. Cruijff heeft als erelid een vaste uitnodiging voor de vergadering van de ledenraad, maar maakt er zelden gebruik van. Maandag kondigde Cruijff in zijn wekelijkse column in De Telegraaf aan dat hij bereid was orde op zaken te stellen bij Ajax. Hij zal vermoedelijk worden bijgestaan door zijn voormalige pupil Marco van Basten, nu nog bondscoach maar de beoogde nieuwe hoofdtrainer van Ajax.

Ajax krijgt een nieuw bestuursmodel waarin de algemeen directeur het boegbeeld van de club wordt. Nu is dat nog de voorzitter.

Het huidige bestuur onder leiding van John Jaakke vindt dat bij een nieuwe structuur ook een nieuwe personele invulling hoort en zal daarom terugtreden. Dat zal nog dit voetbalseizoen gebeuren.

Voorzitter Jaakke zei vanochtend in een reactie voor Radio 1 dat de ledenraad hem gisteravond niet onder druk had gezet om op te stappen. „Ik had me al voorgenomen om met dit voorstel te komen”, aldus Jaakke. „Het valt allemaal logisch op zijn plaats. In een nieuwe structuur met nieuwe mensen moet je de ruimte nemen.” Binnen de ledenraad, die de voorzitter benoemt en kan ontslaan, nam afgelopen weken de kritiek op zijn functioneren toe.

Wat er met de directie van Ajax gaat gebeuren is nog onduidelijk. Algemeen directeur Maarten Fontein is „gewoon aan het werk”, aldus zijn advocaat, Harro Knijff, vanochtend. „Fontein wacht de ontwikkelingen af.” Knijff zegt niet uit te sluiten dat Fontein gewoon aanblijft bij Ajax. „Ik heb in de column van Johan Cruijff gelezen dat hij Fontein een goede man vindt.”

Supporters reageren enthousiast op het besluit. De koers van het Ajax-aandeel op de beurs was rond het middaguur met vier procent gestegen.

Verlosser: pagina 11