Corporate Express wijst bod Staples af

Corporate Express, een van de grootste handelaren in kantoorartikelen ter wereld, heeft een vijandig bod van 2,5 miljard euro van zijn Amerikaanse concurrent Staples verworpen. Dat heeft het Nederlandse concern gistermiddag bekendgemaakt. Volgens Corporate Express is het bod te laag.

Staples, de grootste kantoorinrichter ter wereld, biedt 7,25 euro per aandeel en wil de gehele overnameprijs in contanten betalen. Het bedrijf maakte zijn intenties gisteren wereldkundig via zijn website. Daar werd ook de brief afgedrukt die het bedrijf gisteren stuurde aan Peter Ventress, sinds oktober vorig jaar bestuursvoorzitter van Corporate Express.

Het bod van 2,5 miljard euro betekent een premie van 67 procent op de slotkoers van 4 februari, de dag voordat het aandeel Corporate Express met zo’n 50 procent steeg als gevolg van geruchten over een overname door Staples. Rond het middaguur stond de koers van Corporate Express nagenoeg onveranderd op 7,61 euro. Dat de koers hoger is dan het bod, duidt erop dat beleggers ervan uitgaan dat Staples zijn bod zal verhogen.

Uit de brief van Staples blijkt dat het Amerikaanse concern de afgelopen maanden herhaaldelijk toenaderingspogingen heeft gedaan tot het Nederlandse bedrijf. Dat wil niet in gesprek gaan met de Amerikanen, zo blijkt ook uit de brief, die is ondertekend door Ronald L. Sargent, de bestuursvoorzitter van Staples. Om die reden heeft Staples zijn bod nu openbaar gemaakt.

Corporate Express, dat tot vorig jaar Buhrmann heette, haalt circa de helft van zijn omzet van 6,3 miljard euro op de Amerikaanse markt. Daar bedient de handelaar in kantoorartikelen vooral overheden en grote concerns. Staples is met een omzet van zo’n 12,4 miljard euro veel groter.

Corporate Express, waar wereldwijd 19.000 mensen werken, zag zijn koers het afgelopen jaar met ruim 50 procent dalen, onder andere als gevolg van tegenvallende resultaten in de VS.