Comité ‘Heesters Raus’

Afgelopen zaterdag trad de Duits-Nederlandse operettezanger ‘Jopie’ Heesters op in Amersfoort. Schandaal! Heesters was een geliefd zanger in het Derde Rijk (waar) en zou een keer in Dachau hebben opgetreden (niet bewezen).

Er was een vreedzaam ‘tegenconcert’ met muziek van vermoorde joodse componisten. En ouwe rooien trommelden de antifascistische jeugd op om ouderwets te komen spandoeken. Het gelegenheidscomité ‘Heesters Raus’ deelde mee dat „Heesters met zijn optredens de oorlog verlengd heeft.” Waarmee alleen wie vervolgd werd of verzet pleegde, zich nog veilig kan wanen voor het morele overgewicht van activist Hein van Kasbergen en de zijnen.

Dat je als slachtoffer van de nazi’s excuses wilt van mensen die het leuk hadden in het Derde Rijk, is begrijpelijk. Dat oud-CPN’ers zijn blijven hangen aan hun hang ups van de jaren zestig: dom, maar menselijk. Maar dat twintigers gaan protesteren tegen een hoogbejaarde die niet eens een nazi was, is surreëler dan een Kamagurka-stripje.

Lieve jongens en meisjes, zet je tanden eens in wat écht onrecht. Van het naziregime zijn nog maar een paar engerds over. In het voormalige Oostblok en de voormalige Sovjet-Unie daarentegen lopen nog hopen verklikkers, spionnen, huurmoordenaars en immorele machtsmisbruikers vrij rond. Onlangs bleek dat de zeer respectabele Pools-Britse socioloog Zygmunt Bauman vijftien jaar lang bij de Poolse geheime dienst had gewerkt, en in die hoedanigheid wellicht ook heeft gemoord.

Urgenter nog zijn de grote aantallen oorlogsmisdadigers die in Nederland asiel hebben gezocht en gekregen. Een speciale afdeling van het Korps Landelijke Politiediensten werkt hard om bewijs te verzamelen, maar dat is vaak heel lastig. Te veel energie? Snuffel als een echte speurneus in Afghanistan, Rwanda of Irak en help een boef aan zijn verdiende straf. Soms hebben hele criminele regimes zich in Nederland comfortabel geïnstalleerd. Maar er zijn ook ‘gewone’ arme asielsloebers die bloed aan hun handen hebben – niet van een mopje zang, maar van echte wapens. Hoei, dat wordt nog lastig kiezen!

Merel Boers