China wil alleen eigen ‘Sponge Bob’

Mijn zoontje kan erover mee praten. Buitenlandse kinderen vinden Chinese televisie meestal niet leuk omdat er heel weinig buitenlandse cartoons worden uitgezonden. Het wordt vanaf 1 mei nog minder leuk want China gaat Sponge Bob, Pokemon, Bugs Bunny, Scooby Doo en de Flintstones van de buis weren om de eigen tekenfilmindustrie te beschermen. Chinese zenders

spongebob.jpgMijn zoontje kan erover mee praten. Buitenlandse kinderen vinden Chinese televisie meestal niet leuk omdat er heel weinig buitenlandse cartoons worden uitgezonden.

Het wordt vanaf 1 mei nog minder leuk want China gaat Sponge Bob, Pokemon, Bugs Bunny, Scooby Doo en de Flintstones van de buis weren om de eigen tekenfilmindustrie te beschermen.

Chinese zenders mogen op de ‘gouden uren’, tussen vijf en negen uur ‘s avonds, helemaal geen buitenlandse animatiefilms meer uitzenden. Co -producties van buitenlandse en Chinese filmproducenten moeten daar speciaal toestemming voor vragen. China heeft vorig jaar meer dan 101.900 minuten aan animatiefilmpjes geproduceerd, meer dan in het jaar 2006.

De serie Shen Qi Bao Bei is het meest populair een gaat over een konijntje in een bal dat eenmaal buiten in een meisje veranderd. Maar Chinese series halen het niet bij Japanse strips en animatiefilmpjes zoals Pokemon. Die populariteit vindt het SARFT (State Administration of Radio Film and Television) niet echt gunstig voor de eigen industrie.

Het land wil buitenlandse competitie, met name uit Japan, weren. Ook andere buitenlandse programma’s, zoals reality-tv, mogen niet op televisie tijdens de “gouden uren”. De overheid wil dat tv-stations alleen zedelijke en moreel verantwoorde beelden tonen.