Bridgend toneel van zelfmoorden

Steeds wanhopiger zoeken de bewoners van Bridgend in het zuiden van Wales naar een verklaring voor een geheimzinnige golf zelfmoorden onder jongeren.

Gisteren ontdekte een man die zijn hond uitliet enkele kilometers buiten Bridgend het lichaam van een 16-jarig meisje dat zich had opgehangen aan een boom.

Het aantal zelfmoorden in Bridgend (40.000 inwoners) en omgeving is daarmee sinds begin vorig jaar op zeventien gekomen. Vorige week nog beroofden een jongen van 15 en een meisje van 20, neef en nicht van elkaar, zich kort na elkaar van het leven.

De autoriteiten sturen nu ervaren voorlichters naar alle scholen in Bridgend om kinderen ervan te weerhouden zelfmoord te plegen.

De politie gist nog naar de motieven. Voor zover zij heeft kunnen vaststellen is er geen sprake van zelfmoordpacten en zijn de betrokkenen niet beïnvloed door websites waarop zelfmoord wordt verheerlijkt. Wel kampten de jongeren met persoonlijke problemen, zoals liefdesperikelen en ruzies binnen het gezin.

De ouders van de 15-jarige Nathaniel Pritchard, de jongen die vorige week een einde aan zijn leven maakte, wezen nadrukkelijk naar de media. „De verslagen in de media brachten Nathaniel op het idee”, aldus moeder Sharon Pritchard gisteren.

„Wij hebben het gevoel dat de verslagen in de media er toe kunnen leiden dat ook anderen die zich al terneergeslagen voelen zich van het leven beroven”, zei Pritchard. Ze veronderstelde dat haar zoon aandacht had willen vragen, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen van zijn daad.

In Wales ligt het aantal zelfmoorden hoger dan elders in Groot-Brittannië. Bridgend ligt ruimschoots boven het gemiddelde van Wales, dat jaarlijks bij mannen 19,4 en bij vrouwen 6,3 per 100.000 inwoners bedraagt.

De regering van Wales heeft een speciale aanpak ontwikkeld die dit aantal met 10 procent per jaar moet doen afnemen.