Besmuikt lachen om standje voor Nederland

Op Curaçao is ophef ontstaan over een rapport van de Raad van Europa over racisme in Nederland. Bezoekend minister Hirsch Ballin had wat uit te leggen.

„Nederland op de vingers getikt”, kopte het Curaçaose dagblad Amigoe gisteravond. De Curaçaose media hebben de afgelopen dagen uitvoerig bericht over het rapport dat de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (ECRI), onderdeel van de Raad van Europa, vorige week publiceerde over Nederland. Daarin adviseert de commissie de Nederlandse autoriteiten „het beleid inzake de Antilliaanse bevolking zorgvuldig te herzien, [om] het verbod op rassendiscriminatie te waarborgen”.

Ook roept de ECRI Nederland op praktijken van racial profiling te onderzoeken, waarbij vooral jonge Antillianen het mikpunt zouden zijn van de politie. Bovendien meent de commissie dat de Verwijsindex Antillianen (VIA), een tijdelijk systeem dat justitiële en hulpverleningsinstellingen in staat moest stellen Antilliaanse risicojongeren beter te bereiken, „moeilijk [kan] worden gezien als in overeenstemming met het verbod op rassendiscriminatie”.

Het rapport bevestigt de overtuiging op Curaçao dat Antillianen in Nederland worden gediscrimineerd. Volgens Eunice Eisden, fractieleider van de MAN, de grootste oppositiepartij in het Antilliaanse parlement, mag Nederland wel oppassen nu Europa heeft vastgesteld dat het Nederlandse beleid tegenover Antillianen onhoudbaar is. „Ironisch” vindt Eisden het deze maand door minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gelanceerde voorstel voor een nieuwe Rijkswet personenverkeer. Op basis daarvan kunnen criminele Antillianen worden teruggestuurd naar de Antillen.

Volgens het Antilliaanse parlement, de Staten, is de nieuwe wet een volgende stap in het Nederlandse streven Antillianen te kunnen uitzetten. Bijna een jaar geleden trok het huidige kabinet-Balkenende een door de Raad van State gekraakt wetsvoorstel in van de vorige minister van Integratie, Rita Verdonk (destijds VVD, nu Trots op Nederland), om Antilliaanse jongeren zonder tussenkomst van een rechter te kunnen uitzetten. Vorig jaar juli oordeelde de Haagse rechtbank dat het College Bescherming Persoonsgegevens Verdonk ten onrechte goedkeuring had verleend gegevens van Antilliaanse risicojongeren in de VIA op te slaan.

Unaniem namen de Staten vorige week een motie aan waarin zij minister David Dick van Justitie opriepen zijn collega Hirsch Ballin, die vandaag terugkeert van een werkbezoek aan Curaçao en Aruba, „ondubbelzinnig kenbaar te maken dat de Staten hun principiële bezwaren onverkort handhaven tegen de terugkeerregeling van Antilliaanse jongeren”.

Volgens Hirsch Ballin hebben de Staten de Rijkswet personenverkeer echter verkeerd begrepen. Ook staatssecretaris Ank Bijleveld (Koninkrijksrelaties, CDA) noemde de motie van het parlement „jammer en voorbarig”. De nieuwe wet, legde Hirsch Ballin uit op Curaçao, is in eerste instantie bedoeld om vrij verkeer van personen binnen het koninkrijk te regelen. Zo heeft minister Dick het ook begrepen. „We kunnen woorden in de mond leggen van Ernst Hirsch Ballin en de Nederlandse regering”, zei Dick, „of we kunnen voorwaarts gaan op een manier die ook goed voor ons is.” Volgens een woordvoerder van Hirsch Ballin hebben de ministers afgesproken samen aan de wet te gaan werken.

Antilliaanse parlementariërs zijn er niet gerust op. „Voorheen kwam de roep om Antillianen terug te sturen uit de rechts-extreme hoek”, zegt Statenlid Glenn Camelia van oppositiepartij Forsa Kòrsou. „Maar als een partij als het CDA, dat er altijd bepaalde principes op nahield, nu al met dit soort voorstellen komt, dan moeten we echt gaan opletten.”

Eerdere artikelen over de geplande ‘terugkeerregeling’ op nrc.nl/antillen