Agent Utrecht niet vervolgd om dood man

De motoragent die vorig jaar een 54-jarige inwoner van de Utrechtse wijk Ondiep doodschoot, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie handelde de agent uit noodweer.

Dat maakte het OM in Utrecht gisteren bekend. Het schietincident was de aanleiding voor dagenlange rellen in de wijk.

De doodgeschoten man bedreigde op 11 maart 2007 de agent met een mes, na een vechtpartij tussen buurtbewoners en jongeren. Hij negeerde de oproep van de agent om het mes te laten vallen. Toen de man de agent – die op dat moment nog op zijn motor zat – tot ongeveer een meter was genaderd, loste de agent het dodelijke schot. De agent verklaarde dat hij had gewacht met schieten tot hij ervan kon uitgaan dat hij neergestoken zou worden. Het OM concludeert nu dat er in de gegeven omstandigheden geen andere mogelijkheid was dan te schieten. De zaak is geseponeerd.

De avond na het incident was het onrustig in de wijk, het kwam tot een treffen tussen politie en buurtbewoners. De dagen daarna liep de situatie in Ondiep verder uit de hand. Toenmalig burgemeester Annie Brouwer (PvdA) besloot de wijk af te zetten met hekken om ‘reltoeristen’ te weren. De ME sloot de wijk zes dagen af.

Aanvankelijk was de schietende agent verdachte in de zaak. Uit onderzoek van de Rijksrecherche blijkt dat er vrijwel geen ooggetuigen zijn van het incident. Alleen de agent zelf en zijn collega hadden zicht op de zaak.

Voor veel Ondiepers en de nabestaanden is de uitspraak een teleurstelling. De politie in Utrecht had gisteravond extra ME achter de hand. Volgens woordvoerder Jens waren er geen signalen dat het mis zou gaan, „maar gezien vorig jaar, toen het uit de hand liep, is het verstandig voorzorgsmaatregelen te nemen”. Het bleef gisteravond rustig in de wijk.

Willem-Jan Ausma, advocaat van de familie, gaat in beroep tegen de uitspraak van het OM. Volgens hem had de politieagent ook nog kunnen wegrennen, dus zou er geen sprake van noodweer zijn.