Afboeking bij BNP Paribas

De grootste bank van Frankrijk, BNP Paribas, heeft in het vierde kwartaal van 2007 42 procent minder winst geboekt dan een jaar eerder. De tegenvaller wordt veroorzaakt door extra afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis. De bank moest in het vierde kwartaal 898 miljoen euro afschrijven op risicovolle beleggingen die te maken hebben met de Amerikaanse hypotheekmarkt. Over het hele jaar 2007 schreef BNP Paribas 1.725 miljoen euro op zulke beleggingen.

De nettowinst in het vierde kwartaal kwam uit op ruim 1 miljard euro, tegenover 1,7 miljard in het vierde kwartaal 2006. Over heel 2007 haalde BNP Paribas een recordwinst van 7,8 miljard euro, 7 procent meer dan de 7,3 miljard in 2006. De totale baten gingen met 11 procent omhoog naar 31 miljard euro, eveneens een record. Het concern is optimistisch over het lopende jaar, ondanks het ongunstige economische klimaat en de volatiliteit op de beurzen, aldus topman Baudouin Prot in een toelichting.

BNP Paribas was een van de eerste Europese banken die vorig jaar als gevolg van problemen op de Amerikaanse hypotheekmarkt flinke afschrijvingen moest melden. De bank blijkt bij het opmaken van de balans over 2007 uiteindelijk minder zwaar getroffen dan branchegenoten als de Zwitserse UBS of de Franse banken Crédit Agricole en Société Générale.

BNP Paribas kwam recentelijk in het nieuws als kandidaat om de in problemen verkerende landgenoot Société Générale over te nemen.