1 kijken

Beroemdheden maken Japanse reclamespotjes

www.japander.com

Sean Connery gaat eens lekker zitten voor een glaasje Suntory whisky. Charlize Theron maakt samen met een lelijke muppet een ritje in een Honda. Kiefer Sutherland jaagt – à la 24 – in een spannende metroachtervolging een energiedrankje na. De Japanse spotjes betalen blijkbaar lekker voor de ‘japanders’ (sterren die zich voor veel geld lenen voor producten die ze nooit gebruiken), anders zouden ze zichzelf niet zo voor schut zetten. Buiten Japan zag voorheen niemand deze commercials, maar in de digitale tijd gaat dat mooi niet op. Zelfs een clausule tekenen dat het filmpje alleen in Japan te zien mag zijn (want dat doen de sterren soms), helpt dan niet. Op Japander.com staan veel reclamefilmpjes vanaf de jaren ’80. Arnold Schwarzenegger doet heldhaftig met fluitketels en noedels, Dennis Hopper baddert met een plastic eendje en Andy Warhol maakte, in lijn met zijn eigen kunstopvatting, begin jaren ’80 een commercial voor TDK. Echt, Bill Murray’s personage dat – niet geheel overtuigend – whisky aanprees in de film Lost in Translation is er niets bij. (IdV)