VS onder eerste landen die erkennen

De VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Australië en een reeks andere landen hebben gisteren Kosovo erkend als soevereine en onafhankelijke staat. Servië trachtte opnieuw zonder succes de Veiligheidsraad te overtuigen, de onafhankelijkheid van Kosovo te annuleren.

Twee grensposten tussen Kosovo en Servië zijn vandaag aangevallen door woedende Serviërs. Een gebouw werd in brand gestoken. De VN-politie vroeg de vredesmacht KFOR om versterking.

Het eerste land dat gisteren Kosovo erkende was Afghanistan, al spoedig gevolgd door Frankrijk, de eerste EU-staat die tot erkenning overging. Buurland Albanië erkende Kosovo gisteren ook. De eerste vertegenwoordiger die zijn geloofsbrieven in Priština aanbood, was die van Turkije, het land dat vijfhonderd jaar de dienst heeft uitgemaakt in Kosovo.

De VS gingen eveneens tot erkenning over. Het Witte Huis maakte een brief van president Bush aan de Kosovaarse president Fatmir Sejdiu openbaar, waarin hij het voornemen om zich aan de principes van het plan van de Finse diplomaat Martti Ahtisaari te houden, verwelkomde. Later gisteren verzekerde minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice telefonisch de Servische president Boris Tadic dat de VS uit blijven op goede betrekkingen met Servië.

Het Servische parlement nam een verklaring aan waarin de onafhankelijkheid van Kosovo werd „geannuleerd”. Premier Vojislav Koštunica hekelde met name de VS wegens hun medewerking aan de onafhankelijkheid van Kosovo en de erkenning. „Deze beslissing zal van de valse staat [Kosovo] geen echte staat maken. De erkenning [van Kosovo door de VS] toont „het gewelddadige gezicht van het beleid van brute kracht van Amerika”, aldus Koštunica. Hij kondigde aan dat Servië zijn ambassadeur zal terugroepen uit elk land dat Kosovo erkent, te beginnen met de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. In Servië en in de Servische Republiek in Bosnië werd gisteren weer tegen de onafhankelijkheid van Kosovo gedemonstreerd. In Banja Luka, in de Servische Republiek, klonken oproepen Albanezen te vermoorden.

De Servische regering heeft justitie gevraagd vervolging in te stellen tegen drie Kosovaarse leiders – president Fatmir Sejdiu, premier Hashim Thaçi en parlementsvoorzitter Jakup Krasniqi. Ze moeten worden aangeklaagd wegens een „ernstige criminele daad”, de uitroeping van „een valse staat op Servisch grondgebied”.

Van de lidstaten van de EU willen Polen, Duitsland en België Kosovo vandaag of morgen erkennen. (Reuters, AFP)