Vijf EU-landen zien in ‘Kosovo’ fout precedent

Vijf EU-landen weigeren vooralsnog Kosovo te erkennen. Zij vrezen dat separatisten of ijveraars voor autonomie door ‘Kosovo’ worden aangemoedigd.

Spanje

‘Een voorbeeld en een les om na te volgen.’ De nationalistische regering van de regio Baskenland was er als de kippen bij om de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid in Kosovo voluit te steunen. Een woordvoerder sprak van het „vreedzaam en democratisch oplossen” van conflicten van identiteit en zelfbeschikkingsrecht. Die toelichting maakt direct duidelijk waarom Spanje faliekant tegen is. Voor oktober heeft de Baskische regiopresident Ibarretxe een – overigens ongrondwettelijk – referendum aangekondigd over een vorm van onafhankelijkheid. Voor links en rechts in Spanje is Kosovo het gruwelscenario voor het lokale nationalisme binnen eigen grenzen. Afgezien van de Baskische nationalisten, lonken ook de Catalaanse nationalisten met ideeën om hun regio zelfstandig te verklaren. Dat bedreigt rechtstreeks de nationale eenheid en daarmee de vreedzame samenleving van nationalisten en niet-nationalisten.

Roemenië

Roemenië erkent Kosovo niet uit vrees de Hongaarse minderheid aan te moedigen in haar verlangen naar regionale autonomie voor een deel van Transsylvanië. De partij van de Hongaarse minderheid, de UDMR, heeft vorig jaar, toen ze verkiezingen verwachtte, de eis van autonomie in haar programma opgenomen, maar is daar niet meer op teruggekomen toen die verkiezingen er uiteindelijk niet kwamen. Sindsdien is echter een nieuwe partij van de Hongaarse minderheid opgericht die wel naar autonomie streeft.

Slowakije

Slowakije vreest eveneens het streven van de Hongaarse minderheid naar bestuursautonomie. Vorig jaar leidde de oprichting van een ‘Zuidraad voor Zelfbeschikking’ door de ondernemer János Bózsa tot grote opwinding in Slowakije, omdat die raad voor territoriale autonomie van de door Hongaren bevolkte gebieden nastreeft. De behandeling van de Hongaren in Slowakije heeft de afgelopen maanden tot groeiende irritatie over en weer geleid. Alle ‘Slowaakse’ partijen in Slowakije hebben altijd bezwaar gemaakt tegen het voorstel van de Fin Ahtisaari voor de toekomst van Kosovo.

Cyprus en Griekenland

Cyrpus zal „nooit en te nimmer” over gaan tot erkenning van een onafhankelijke staat Kosovo. Welke waarde aan deze woorden van de zondag weggestemde president Tassos Papadopoulos moet worden toegekend, valt nog te bezien. Maar vast staat dat alle politieke partijen op het Grieks-Cyprische deel van het eiland de onafhankelijkheid van Kososvo als een gevaarlijk precedent zien voor de in 1983 uitgeroepen ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’, die alleen door Turkije wordt erkend. De Grieks-Cyprioten werden vorige week gesterkt in hun vrees door de Russische president Poetin, die onafhankelijkheid van Kosovo rechtstreeks in verband bracht met Noord-Cyprus.

De weigering van Griekenland om tot erkenning van Kosovo over te gaan valt naadloos samen met de positie van de Grieks-Cyprioten.