Vastgoedfraude via belastingparadijs

Jan van V., hoofdverdachte in het onderzoek naar fraude met vastgoed van Philips Pensioenfonds, is nauw betrokken bij een vennootschap op de Britse Kaaimaneilanden waar vastgoed van Philips aan is verkocht. Jan van V. wordt onder andere verdacht van niet ambtelijke omkoping en valsheid in geschrifte.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt een aantal gecompliceerde transacties waarbij vastgoed van Philips ogenschijnlijk onder de marktprijs is verkocht. In de complexe financieringsstructuren waarmee dit is gebeurd, duikt Jan van V. op als bestuurder van een van de betrokken vennootschappen. Daarnaast zijn enkele buitenlandse banken en financiers betrokken bij deze transacties.

Het onderzoek spitst zich onder meer toe op een transactie uit februari 2006 waarbij Philips een pakket vastgoed ter waarde van bijna 400 miljoen euro via een aantal schijven verkocht aan Jan van V. Daarbij ging het om een groot aantal woningen en een drietal kantoorpanden in Amsterdam, Utrecht en Schiphol-Rijk. Die kantoren kwamen uiteindelijk terecht bij vennootschappen die statutair gevestigd zijn op de Kaaimaneilanden, een belastingsparadijs in het Caraïbisch gebied.

Het is onbekend wie de eigenaar van deze bedrijven is. Uit de kadasterstukken blijkt dat deze vennootschappen in Nederland worden vertegenwoordigd door medewerkers van advocatenkantoor Nauta Dutilh. Uit stukken die in 2007 bij het kadaster zijn gedeponeerd, blijkt dat Jan van V. optreedt als bestuurder van een bedrijf dat een van deze Kaaimanvennootschappen financiert. Dit bedrijf, Europalaan Utrecht bv, is gevestigd op het bedrijfsadres van Jan van V. in Hoofddorp.

Het Openbaar Ministerie heeft in dit onderzoek naar vastgoedfraude ruim twintig mensen als verdachte aangemerkt. Jan van V. is de enige verdachte die nog in voorarrest zit. Andere hoofdverdachten zijn Will F., ex-directeur van de vastgoedtak van Philips Pensioenfonds en Harry H., een grote vastgoedhandelaar uit Den Haag.

Lees meer over de affaire op nrc.nl/vastgoedfraude