Vanishing Twin

Gaat u maar weer lekker achterover, beminde luisteraar, dit is Meniscus & Co, het sportieve radiobaken voor de boer met en zonder kiespijn. Vannacht voelen we Tyler Hamilton aan de tand, de zittende Olympisch kampioen tijdrijden. Bloody Mary, Tyler?

Fuck a duck, you!

Oké.

O, doet u me er toch maar een. Het kan nu wel lijden.

Het zit je niet mee, Tyler. Denk je lekker je seizoen te openen in de Ronde van Californië, mag je niet starten wegens betrokkenheid bij de onopgehelderde Operación Puerto.

Correctie mijnheer: vermeende betrokkenheid. Vorig jaar zette team Tinkoff me om dezelfde reden op straat. Schande.

Net nadat je een schorsing van twee jaar achter de rug had voor een homologe bloedtransfusie. Een controle tijdens de Vuelta van 2004 deed je de das om.

U denkt toch niet dat ik met het bloed van een ander de koers in stap. Dat bloed kan talentloos zijn.

Het opsporingslaboratorium was anders duidelijk.

De tests van dat lab deugden niet. En als ze wel deugden is het bewijs geleverd dat ik lijd aan het ‘Vanishing Twin Syndrome’. Ergens in mijn lichaam zwerft het restje van een tweelingbroer of –zus. De natuur maakt foutjes, niet ik.

Nog een geluk dat een paar weken eerder het lab in Athene je B- staal verpestte. Anders waren jij en je tweelingbroer of –zus die Olympische medaille kwijt geweest.

U bent vast de funniest man in town.

Ik vraag het je nu op de man af, en ik bijt niet hoor, ben jij codenummer 11 in de administratie van de Madrileense transfusiekunstenaar Eufemiano Fuentes?

Ik herhaal het voor de duizendste keer: I did not have a warm-blooded relationship with that man.

De onderzoeksjournalistiek publiceerde vorig jaar een gedetailleerd behandelplan. Blijkt: je liep al jaren bij Fuentes. Je werd er verwend als een terminale patiënt.

Onderzoeksjournalistiek? Praatjes vullen geen gaatjes.

Terug naar de Vuelta 2004. Ook jouw ploegmaat Santiago Pérez liep tegen de lamp: homologe bloedtransfusie. Hij ontkende. Tranen met tuiten. Je zou hem op de ziltheid van zijn tranen geloven. Zou het kunnen, Tyler, dat Pérez per ongeluk jouw bloedzak ontving, en jij de zijne?

U gaat nu de privédetective uithangen?

De natuur maakt foutjes. Van ex- Fuentesadept Jörg Jaksche weten we inmiddels dat de koerier een seniele oude man was, bijziend bovendien.

Nooit ontmoet, die grijsaard.

Tactisch ben je niet sterk, Tyler. Je kunt niet liegen. Zelfs al was ik totaal onschuldig dan nog had ik na die Vuelta opgebiecht: oké, af en toe ga ik voor een Madrileense bypass. Evengoed had ik twee jaar schorsing uitgezeten, maar met dit leugentje om bestwil zou ik nu wel lekker ronddartelen in de Ronde van Californië.