Urgente jeugdliteratuur

Urgente jeugdliteratuur De wereld van het ‘literaire’ kinderboek moest zich volgens Edward van de Vendel meer openstellen voor de maatschappelijke werkelijkheid. In De gelukvinder (Querido, € 13,95) over het leven van een Afghaanse jongen voegt hij de daad bij het woord. ‘De gelukvinder is een groots opgezet boek, vol gebeurtenissen en personages. Het eerste deel beschrijft de tijd in Afghanistan, waar een liberale familie problemen krijg met het Talibaan-regime. In het tweede deel laat de familie in Afghanistan de oma’s en de pasgeboren baby achter en reist weken kriskras door Azië en Europa. Het derde deel speelt in Nederland. De geluksvinder is door zijn rijkdom en rijpheid het beste prozawerk van Van de Vendel. Bovendien is hij met glans geslaagd voor zijn zelf gestelde opdracht om de urgentie van de Nederlandse jeugdliteratuur te vergroten’, aldus Karel Berkhout. Lees de volledige recensies van de hierboven besproken boeken na op www.nrc.nl/boeken

De wereld van het ‘literaire’ kinderboek moest zich volgens Edward van de Vendel meer openstellen voor de maatschappelijke werkelijkheid. In De gelukvinder (Querido, € 13,95) over het leven van een Afghaanse jongen voegt hij de daad bij het woord.

‘De gelukvinder is een groots opgezet boek, vol gebeurtenissen en personages. Het eerste deel beschrijft de tijd in Afghanistan, waar een liberale familie problemen krijg met het Talibaan-regime. In het tweede deel laat de familie in Afghanistan de oma’s en de pasgeboren baby achter en reist weken kriskras door Azië en Europa. Het derde deel speelt in Nederland. De geluksvinder is door zijn rijkdom en rijpheid het beste prozawerk van Van de Vendel. Bovendien is hij met glans geslaagd voor zijn zelf gestelde opdracht om de urgentie van de Nederlandse jeugdliteratuur te vergroten’, aldus Karel Berkhout.