Top Philips haalt doelen niet en krijgt lagere bonus

Philips mag in 2007 aan zijn eigen verwachtingen hebben voldaan, dat geldt niet voor het management. Niemand uit de top van het elektronicaconcern heeft vorig jaar zijn doelstellingen gehaald.

Dat blijkt uit het jaarverslag dat Philips gisteren publiceerde. De jaarlijkse bonus van topman Gerard Kleisterlee bedraagt daardoor ‘maar’ 491.000 euro, terwijl dat een jaar eerder nog 1,19 miljoen was.

Als Kleisterlee zijn doelen had gehaald, zou hij 80 procent van zijn jaarsalaris als bonus krijgen. Bij exceptionele prestaties kan dat oplopen tot 144 procent. Maar de bonus over vorig jaar bedroeg slechts 44,6 procent van het jaarsalaris, wat zou betekenen dat hij bijna de helft van de doelstellingen heeft gemist. Ook de andere leden van de raad van bestuur haalden hun doelen bij lange na niet, terwijl ze er in voorgaande jaren ruim overheen gingen. Alleen de Italiaan Andrea Ragnetti, onder meer verantwoordelijk voor huishoudelijke apparatuur, design en marketing, kwam heel dicht in de buurt.

Hoe het komt dat de top vorig jaar zo matig heeft gepresteerd, kan een woordvoerder niet zeggen. „Wij stellen heel ambitieuze doelen.” De hoogte van de bonussen hangt voor 80 procent af van financiële doelstellingen, onder andere rond de nettowinst, de kasstroom en de omzetgroei. De rest bestaat uit ‘teamdoelen’.