TNT verrast met positieve prognose

TNT publiceerde gisteren jaarcijfers die analisten niet hebben verrast. Wel de optimistische vooruitblik voor 2008, met groeipotentie in China.

Peter Bakker, de topman van post- en koeriersbedrijf TNT schilderde gisteren een zonnig scenario voor 2008. „We zien bij ons geen tekenen van economische vertraging”, zei Bakker, „maar mocht het zo zijn: we kunnen de storm wel doorstaan.”

Oskar Tijs van Kempen & Co noemt de opstelling van TNT „heel optimistisch gezien het huidige economische klimaat”. Aan de andere kant is Tijs ingenomen met de door TNT geschilderde vooruitzichten. „De cijfers over 2007 waren goed, maar weinig verrassend. Met een positief scenario voor 2008 is daarom niks mis.” Het vertrouwen van analisten in het aandeel TNT is redelijk; het aandeel deed het over heel 2007 iets minder dan het gemiddelde van de AEX (zie grafiek), maar zakte ook niet echt weg.

Vermogensbeheerder Theodoor Gilissen geeft TNT complimenten. „Het doorvoeren van kostenbesparingen en de groei in de opkomende markten zijn goede signalen”, zegt Johan van den Hooven van Theodoor Gilissen. Maar de analisten maken zich zorgen over de positie van TNT in Duitsland. De grote concurrent van TNT, Deutsche Post, voerde daar in december een minimumloon in van 9,80 euro per uur. TNT is hiertegen, omdat het als nieuwkomer op de Duitse markt nu nog veel minder volume heeft dan Deutsche Post. Een postbode van TNT verwerkt 50 stukken per uur, een werknemer van Deutsche Post 150. TNT wil daarom een stukloon uitbetalen of een aanzienlijk lager minimumloon. Bakker sprak gisteren over „een duidelijk geval van protectionisme”. Invoering van het Duitse minimumloon kwam vlak voordat in Nederland en Duitsland de postmarkt volledig zou worden vrijgegeven; de Nederlandse regering besloot in een reactie hierop de liberalisering uit te stellen. TNT heeft tegen de Duitse staat een proces aangespannen om invoering van het minimumloon ongedaan te maken.

Bakker vindt dat ook de Europese Commissie naar de Duitse situatie dient te kijken. Binnen de EU is inmiddels afgesproken dat volledige liberalisering van de postmarkt per 31 december 2010 zal worden doorgevoerd. Alleen de Oost-Europese lidstaten, Luxemburg en Griekenland krijgen nog tot 2013. Maar TNT denkt dat de ontwikkelingen in Duitsland een precedentwerking kunnen hebben. Zo zouden de Fransen – in Frankrijk heeft het semistaatsbedrijf La Poste vrijwel een monopolie – het Duitse voorbeeld wel eens kunnen volgen.

Als TNT het proces in Duitsland verliest – TNT rekent daar niet op – sluit Peter Bakker niet uit dat zijn bedrijf zich terugtrekt van de Duitse postmarkt. „Voor de lange termijn zou dat heel erg jammer zijn. De Duitse postmarkt heeft een omvang van 10 miljard euro. Als je daar 10 à 15 procent van in handen kunt krijgen zit je goed”, zegt Oskar Tijs. Op korte termijn ziet hij wel een voordeel, het aandeel zou een impuls krijgen door het wegvallen van de onzekerheid. Tijs vraagt zich wel af of TNT zo veel opschiet met het tegenhouden van het Duitse minimumloon. „Een ander gigantisch nadeel voor TNT blijft namelijk bestaan: TNT moet btw betalen over zijn activiteiten en Deutsche Post niet.”

Tijs denkt dat de dreiging om zich terug te trekken ook een beetje bluf is. „De terugtrekking zou hooguit gedeeltelijk zijn. TNT heeft namelijk goedlopende expressactiviteiten in Duitland, daar gaan ze natuurlijk gewoon mee door.” TNT maakte vorig jaar flink verlies op zijn postdivisie in Duitsland: 31 miljoen op een omzet van 233 miljoen. De investeringen waren met 80 miljoen aan de forse kant, hetgeen wijst op grote plannen in Duitsland. „Maar als de personeelskosten verder omhoog gaan, zal het verlies stijgen en dan is het heel moeilijk om je positie vol te houden”, zegt Johan van den Hooven. „Maar er zijn vast tussenoplossingen denkbaar. Je hoeft niet meteen, boem, de deur dicht te trekken. Het is beter om op de postmarkt in Duitsland te blijven zitten, als het verlies maar niet te hoog oploopt.”

Mocht TNT de rechtszaak in Duitsland verliezen dan ziet de analist van Theodoor Gilissen wel één lichtpuntje. „Dan hebben ze een argument in handen om de liberalisering van de postmarkt in Nederland tegen te houden.”

Opgetogen zijn de analisten over de activiteiten van TNT in opkomende markten, zoals China, India en Brazilië. „In Europa kun je op de postmarkt weinig meer groeien. Dat kun je compenseren door te investeren in opkomende markten.”

De marges in China, in potentie de grootste markt ter wereld, zijn „nog niet fantastisch”, zegt Van den Hooven. TNT nam twee jaar geleden het Chinese Hoau over, de grootste vracht- en pakketvervoerder in de Volksrepubliek. Peter Bakker zei gisteren dat tijdens het integratieproces van Hoau „geen lijken uit de kast” waren gevallen. „Dat is een goed begin”, zegt Oskar Tijs. „TNT volgt wat mij betreft de juiste strategie. Via een relatief beperkte investering hebben ze met Hoau een grondnetwerk in handen gekregen. Hun concurrenten zetten allemaal in op een luchtnetwerk.” TNT had zich ook nog een poos afzijdig kunnen houden in China, zegt Tijs. „Hoau moet naar internationale normen nog helemaal worden opgebouwd. Voor een kant-en-klaar bedrijf had je een paar jaar wellicht een miljard moeten betalen.” Tijs denkt dat TNT in China de juiste strategie heeft gekozen. „Ik verwacht snel rendement op geïnvesteerd vermogen.”