Ter Horst licht eindbod cao bij politie toe

Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft het politiepersoneel gisteren een brief gestuurd om haar eindbod voor een cao toe te lichten.

Ter Horst wijst erop dat het jongste bod 80 miljoen euro meer kost dan vorige voorstellen en dat de loonstijging over een periode van drie jaar gemeten neerkomt op ruim 10 procent. „Wie beweert dat mijn eindbod slechter of slechts marginaal beter zou zijn dan mijn eerste en tweede bod, heeft het dus mis.” Gisteren wezen leden van de politiebond ACP in Den Haag, Amsterdam en Haarlem het bod van de minister af. De Algemene Nederlandse Politie Vereniging (ANPV) liet vrijdag weten het bod niet te accepteren. De bonden zijn van mening dat slechts sprake is van een structurele en gegarandeerde loonsverhoging van 6,8 procent over drie jaar. „Het is aan ieder van u om uw eigen oordeel te vellen. Maar ik hoop van harte dat u het toekomstperspectief op korte en langere termijn ziet [...] zodat we daadwerkelijk een cao kunnen afsluiten”, schrijft Ter Horst. Zij benadrukt hoe belangrijk zij het vindt dat respect en waardering voor het politiewerk opnieuw in de aandacht staat. „Het is de bedoeling voor de langere termijn een visie te ontwikkelen op het politiewerk en de maatschappelijke positie daarvan, en daarmee bestaande gebreken in de waardering voor de politie op te lossen.”

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam vindt dat politiemensen nog eens goed naar het eindbod moeten kijken voordat ze het afwijzen. Dat zei hij in zijn functie als voorzitter van de korpsbeheerders vanochtend in het Radio 1 Journaal. „Er zit pijn in voor sommige bonden, maar ook voor de minister”, aldus Cohen. Zijn uitspraken leidden tot woedende reacties.

„Collega’s in Amsterdam zijn furieus”, zegt ANPV-bestuurder Henk Lonsain. Hij betreurt de uitspraken van Cohen. „Je zou denken dat een man met zijn kwaliteiten wel door het bod heen kijkt en ziet wat er mis mee is.” Hans van Dijn, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, tegenover persbureau ANP: „Het is merkwaardig dat nu plotseling de korpsbeheerders zich ermee bemoeien, terwijl ze in de beginfase van het proces hun mond hebben gehouden.”

Lees de brief van Ter Horst via binnenland/nrc.nl