Televisie Voorkeur

Het BBC-programma This World vertelt het verhaal van de Iraanse vrouwelijke autocoureur en kampioene Laleh Seddigh, die een opmerkelijke gelijkenis vertoont met Angelina Jolie. Zo lang zij zich aan de islamitische (kleding)voorschriften houdt krijgt zij van de Iraanse autoriteiten toestemming om aan autoraces mee te doen. In de reportage Girl Racer wordt haar situatie afgezet tegen de complexe realiteit van dagelijkse leven van vrouwen in Iran. BBC 2, 20.00-20.30u. Laleh Seddigh from Iran, an auto racing driver, talks during the first round of the BMW School Series in Bahrain at the Bahrain International Circuit, March 17, 2006. Seddigh received her International Racing Driving License on Friday. Picture taken March 17, 2006. REUTERS/Hamad Mohammed REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Paleontoloog Anne Schulp is erin geslaagd een reconstructie te maken van een Nederlandse dinosaurus, op basis van een twintigtal door haaien aangevreten botjes, vier tanden en een stuk onderkaak, gevonden in Maastricht. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Opmerkelijke resultaten van een onderzoek naar de wervers die op straat mensen proberen over te halen om donateur van een goed doel te worden. Bij deze manier van werven voor 33 verschillende goede doelen krijgen consumenten misleidende antwoorden als ze doorvragen naar de kosten van straatwerving. Grote delen van de donaties gaan dan ook naar de commercie. Reacties van het Centraal Bureau Fondsenwerving en de Consumentenbond. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Aanacht voor het aangekondigde aftreden van de Cubaanse leider Fidel Castro, met veel archiefmateriaal en commentaar van Koen Stork, die van 1982 tot 1987 de Nederlandse ambassadeur in Havanna was. Verder een reportage over de spoedeisende hulp in het weekeinde. Mensen gaan steeds vaker direct naar een polikliniek van een ziekenhuis, in plaats van eerst contact op te nemen met de huisarts, zoals de bedoeling is. De geschatte extra zorgkosten hiervan bedragen 50 miljoen tot 100 miljoen euro per jaar. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretier Erik van Muiswinkel vertelt over het – in goed overleg – genomen besluit om de samenwerking met Diederik van Vleuten te beëindigen. Van Muiswinkel en Van Vleuten zullen wel nog een best of-programma maken. Verder onder anderen journalist Constant Meijers over een van de Nederlandse concerten van Neil Young, een oude bekende van Meijers. Matthijs van Nieuwkerk presenteert met tafelheer Martin Bril. Ned. 3, 19.30-20.25u.

Het elfde uur. Evaluatie van een jaar meeregeren door de ChristenUnie, door minister Van Middelkoop bestempeld als ‘overleven’. Ex-junk Keith Bakker vertelt over zijn biografie Pushing the limits, geschreven door Leon Verdonschot. Bakker ontwikkelde als directeur van een verslavingskliniek een therapie voor verslaafde gamers. Is dat een echte verslaving? Televisie-presentatrice Myrna Goossen vertelt over het ontstaan van het boekje Zo mooi, zo lief, zo klein... , met gedichten over de liefde van ouders voor hun pasgeboren kinderen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Pauw en Witteman. Erik van Muiswinkel zet zijn boycot tegen de Olympische spelen kracht bij met het Nie na China-lied. Samen met onder anderen Jack Spijkerman en Jeroen van Merwijk brengt hij dit lied voor het eerst ten gehore. Schrijfster Lulu Wang ergert zich aan van Muiswinkels boycot en gaat met hem in discussie. Ned.1, 23.00-0.00u.

Documentaire

Eén wereld: Groeipijn. Human interest-documentaire over superlange mensen. De 29-jarige Hussein Bissad is met zijn 2 meter en 35 centimeter één van de grootste mensen ter wereld. Hij weegt 210 kilogram, is een indrukwekkende verschijning en een echte Bekende Brit. Maar dat het leven van lange mensen vaak een lijdensweg is, beseffen de meeste mensen niet. België 1, 21.30-22.00u.

Horizon: How to live to be 101. Populair wetenschappelijk documentaireprogramma. Een onderzoek naar de geheimen van een lang en gezond leven met bezoeken aan het Japanse eiland Okinawa, Loma Linda in Californië en de bergen op Sardinië, waar enkele van de oudste mensen ter wereld wonen. BBC 2, 22.00-22.50u.

Imagine. Het culturele documentaireprogramma onderzoekt de populariteit van zelfhulpboeken. Met aandacht voor onder anderen Susan Jeffers, auteur van Feel the Fear en Do It Anyway en David Burns, wiens boek over cognitieve therapie door artsen wordt aanbevolen in plaats van antidepressiva. Een van de meest gevraagde boeken over zelfhulp Man’s Search for Meaning, van Viktor Frankl is gebaseerd op concentratiekampervaringen. BBC 1, 23.35-0.25u.

Informatief

Opgelicht. Eerder aangekondigde, maar door technische problemen uitgestelde reportages over een verkoper van bladmuziek en muziekinstrumenten, die niet levert en niet betaalt. Hij beloofde in 2006 zijn schuldeisers terug te betalen, maar heeft hij dat ook gedaan? Verder: een computerhandelaar organiseert grote personeelsfeesten, maar laat anderen voor de kosten opdraaien. Ook de computers betaalt hij niet, waardoor zijn leverancier failliet gaat. Een confrontatie met de wanbetaler. Ned.1, 21.05-21.45u.

Opsporing verzocht. Hulp van het publiek gezocht bij opsporing van misdaden. Met onder meer een kluisroof met gijzeling in Eindhoven op 24 november. Nederland 1, 21.45-22.30u.

‘t Zal je maar gebeuren. Afl.: Foute kinderen bestaan niet. Kinderen van vluchtelingen die worden verdacht van oorlogsmisdaden komen niet in aanmerking voor een verblijfsvergunning. Vijf betrokken tienermeiden hebben hiertegen een comité opgericht. Ned.2, 22.50-23.30u.

film

Film 2008. Sylvester Stallone praat over de nieuwste Rambo en Jack Black over zijn rol in de film Be kind Rewind. BBC 1, 0.05-0.35u.

sport

UEFA Champions league: Liverpool-Internazionale. Vanaf 20.40u. rechtstreeks verslag. Ned.3, 20.25-23.05u.