Strenger regime drugs Antillen

Niet de 100-procentscontroles op Schiphol, maar maatregelen op de Antillen zelf hebben geleid tot de scherpe daling van de cocaïnesmokkel van de Antillen naar Nederland. Sinds eind 2003 wordt iedere reiziger uit Zuid-Amerika onderzocht op drugsbezit. De overlast voor reizigers die dat veroorzaakt heeft de Nederlandse overheid altijd gerechtvaardigd door te wijzen op het succes van de controles. Maar volgens een ongepubliceerd rapport van Faber Organisatievernieuwing en de Vrije Universiteit Amsterdam, dat in bezit is van deze krant, is de afname vooral toe te schrijven aan de Antilliaanse overheid. Die plaatste in 2003 een bodyscanner op het vliegveld Hato op Curaçao en nam sindsdien paspoorten in van drugskoeriers, die zo niet konden reizen. Toen Nederland na veel politiek gekrakeel de 100-procentscontroles invoerde, was de Antilliaanse drugslijn al met ruim 80 procent gekrompen ten opzichte van het ‘piekjaar’ 2002. (NRC)