Splitsing Thuiszorg Amsterdam nabij

Het snel groeiende landelijke zorgconcern Evean en de Zonnehuisgroep Amstelland willen een deel van het financieel noodlijdende Amsterdam Thuiszorg overnemen.

Een woordvoerder van Evean zegt dat een „intentie is uitgesproken”, maar dat nog geen overeenkomst is getekend. Zij bevestigt dat Evean en Zonnehuisgroep over de overname praten van ongeveer 30 procent van de klanten van Amsterdam Thuiszorg.

De opsplitsing van Amsterdam Thuiszorg moet tegemoetkomen aan de voorwaarde van concurrentieautoriteit NMa om akkoord te gaan met een reddingsactie voor het bedrijf. Amsterdam Thuiszorg is na twee achtereenvolgende verliesjaren (2006 en 2007) door zijn complete eigen kapitaal heen en wil fuseren met Cordaan (5.100 werknemers). Cordaan is een kapitaalkrachtige Amsterdamse exploitant van verpleeg- en verzorgingshuizen.

De NMa, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, wilde eind vorig jaar alleen instemmen met een overname door Cordaan als de dominante lokale positie van Amsterdam Thuiszorg (omzet 2006: 111 miljoen euro) ontmanteld zou worden. Amsterdam Thuiszorg is een van de vijf grootste Nederlandse thuiszorgbedrijven.

De NMa vindt dat er na een fusie met Cordaan te weinig concurrentie overblijft. Amsterdam Thuiszorg heeft in Amsterdam ongeveer tweederde van de markt voor huishoudelijke hulp in handen.

Bij Amsterdam Thuiszorg werken ongeveer 4.500 mensen. „Het is absoluut ons uitgangspunt dat het hele personeel meegaat naar de drie nieuwe eigenaren”, zegt bestuurder Gert Noortman van de vakbond AbvaKabo FNV. „Bij Amsterdam Thuiszorg is al flink gesaneerd om het bedrijf financieel soepel te laten fuseren. We accepteren niet dat dat nu nog een keer gebeurt.”

Evean en de Zonnehuisgroep Amstelland staan beide al op de lijst van elf thuiszorgbedrijven waarmee de gemeente Amsterdam zaken doet. Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor de huishoudelijke hulp die zij op de markt aanbesteden.

De Zonnehuisgroep Amstelland (1.000 medewerkers) exploiteert vooral verpleeg- en verzorginghuizen in Amstelveen en Amsterdam. Evean biedt landelijk een breed scala aan zorg aan.