Qatar stapt in Credit Suisse

Het staatsfonds van Qatar wil 15 miljard dollar (10,2 miljard euro) gaan investeren in Europese en Amerikaanse banken. De Qatarezen zijn al begonnen met het opkopen van aandelen Credit Suisse, de tweede bank van Zwitserland.

Dit zei sjeik Hamad bin Jasim bin Jaber al-Thani gisteren in een interview met het Amerikaanse persbureau Bloomberg. De sjeik is minister-president van de Golfstaat en tevens algemeen directeur van het staatsfonds Qatar Investment Authority.

Credit Suisse maakte vanmorgen bekend dat zij 2,85 miljard dollar afboekt op risicovolle beleggingen in de Amerikaanse hypothekensector. De afboeking zal de winst over het eerste kwartaal met een miljard doen dalen.

„We hebben een relatie met Credit Suisse en hebben aandelen gekocht, maar een percentage kan ik nog niet bekendmaken omdat we nog bezig zijn”, aldus de premier.

Staatsfondsen uit het Midden-Oosten en Azië hebben de afgelopen maanden diverse belangen genomen in westerse banken die in problemen waren gekomen door de kredietcrisis. Fondsen uit China, Singapore en onder meer Koeweit namen belangen in de Amerikaanse banken Morgan Stanley, Citigroup en Merrill Lynch. Die zaten verlegen om kapitaal.

Staatsfondsen worden in het westen met argwaan bekeken. Zij worden beheerst door de overheid, en westerse politici vrezen dat deze regeringen via de beleggingen invloed zullen proberen uit te oefenen. Minister Bos (Financiën, PvdA) zei vrijdag dat de staatsfondsen net als andere buitenlandse investeerders welkom zijn en dat het kabinet er weinig voor voelt om protectionistische maatregelen te introduceren.

De Qatar Investment Authority is met een belang van 25 procent de grootste investeerder in de Britse supermarktketen Sainsbury en een grote aandeelhouders in het Franse conglomeraat Lagardère (media, defensie, luchtvaart).