OM daagt Amsterdam

Het Openbaar Ministerie daagt de gemeente Amsterdam voor de rechter vanwege haar rol in het gifschandaal met de Probo Koala. Ook het Amsterdamse afvalbedrijf APS, oliehandelaar Trafigura en de kapitein van de Probo Koala krijgen een dagvaarding. De Probo Koala kwam in juli 2006 aan in de haven van Amsterdam en bood daar afval ter verwerking aan. Trafigura, het in Nederland gevestigde bedrijf dat het schip had gecharterd, liet het afval uiteindelijk niet in Amsterdam verwerken. Dat zou te veel geld kosten. Later arriveerde de Probo Koala in Ivoorkust, waar een afvalverwerker het giftige vuil zou verwerken, maar het in plaats daarvan dumpte buiten Abidjan. Zestien mensen overleden, duizenden werden ziek. Eerder wees een rapport uit dat de gemeentelijke milieudienst grote fouten heeft gemaakt in deze kwestie. (ANP)