Mobieltje wijst wandelaars route

Nokia presenteerde afgelopen week op het Mobile World Congres in Barcelona een nieuwe navigatiedienst voor mobieltjes. Verdwalen in een grote stad is niet meer nodig.

Als het aan Nokia ligt, is het eindeloos dwalen met een papieren kaart in een grote stad als Barcelona binnenkort niet meer nodig. Het Finse bedrijf presenteerde afgelopen week op het Mobile World Congres in Barcelona een navigatiedienst waarmee automobilisten én voetgangers op hun mobieltje de snelste route naar bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde restaurant of museum kunnen vinden.

Nokia Maps 2.0, zoals de nieuwe navigatiesoftware voor mobieltjes heet, biedt gedetailleerde plattegronden van Tele Atlas en Navteq in 150 landen. Met de software kan niet alleen gezocht worden naar de snelste route tussen twee plaatsen. Ook biedt de navigatiedienst, waarvan een bètaversie gratis op de Nokia-site te downloaden is, informatie over bijvoorbeeld restaurants, gebouwen, hotels en musea. Op dit moment is daarnaast van 17 grote steden ov-informatie beschikbaar. Net als bij Google Maps is het mogelijk om satellietbeelden van de omgeving te tonen.

Nokia maakte in Barcelona bekend dat het dit jaar 35 miljoen toestellen met gps (global positioning system) wil verkopen. Dat is een magisch getal, zei Emile Baak, algemeen directeur van Nokia Benelux in Barcelona. „Het is gelijk aan de totale markt van stand alone-navigatietoestellen in 2007. We willen dit jaar ook wereldleider in navigatie worden.”

Om een plek in de navigatiemarkt te verwerven, deed Nokia de afgelopen jaren flinke investeringen. Zo nam het bedrijf eind vorig jaar voor 8,1 miljard dollar (5,7 miljard euro) het Amerikaanse Navteq over, een leverancier van digitale kaartinformatie. De Europese Commissie moet deze overname nog goedkeuren. Een jaar eerder werd Gate 5 gekocht, dat navigatie- en routesoftware maakt voor mobiele telefoons.

Hoewel Nokia in 2007 de dominantie op de mobieletelefoonmarkt versterkte – het bedrijf verkocht vorig jaar 437 miljoen mobiele telefoons, een kwart meer dan in 2006 – zet het bedrijf dit jaar zwaar in op internet, software en navigatie. „We geloven dat de mobiele wereld zich in de toekomst steeds meer naar internet zal verplaatsen”, zegt Baak.

Als voorbeeld noemt Baak een stadsgids die je voor drie dagen op je mobieltje kunt kopen als je in een grote stad als Parijs bent. Of een melding op je mobieltje als je in de buurt van de McDonald’s bent. Dreigt op die manier niet het gevaar dat mensen op hun mobieltje bedolven worden onder de spam, net zoals in hun e-mail? „Spam wordt vaak als negatief ervaren, maar dat wordt anders als je persoonlijk hebt aangegeven dat je voor deze informatie openstaat”, zegt de directeur van Nokia Benelux.

Een van de in Barcelona gepresenteerde mobieltjes die ontworpen is voor navigeren, is de Nokia 6210 Navigator. Met één druk op de navigatorknop schakelt het toestel over naar de digitale plattegronden. De gebruiker kan vervolgens kiezen tussen navigeren voor automobilisten of voetgangers, waarna het zoeken kan beginnen. In de auto kan tegen extra betaling gebruik worden gemaakt van actuele verkeersinformatie of gesproken routeaanwijzingen. Bijzonder aan het mobieltje is dat het een ingebouwd kompas en bewegingssensor heeft, waardoor de kaart automatisch in de juiste positie draait wanneer het toestel een kwartslag wordt gekanteld.

Met de Nokia 6210 Navigator, de N78 en N96 is ook geotagging mogelijk. Foto’s die met deze cameratelefoons zijn gemaakt, kunnen gebruikers direct opsturen naar een fotosite zoals Flickr, waar op een kaart wordt weergegeven waar ze zijn gemaakt. „In de toekomst kun je ook op je mobieltje zien welke vrienden in de buurt zijn”, vertelt Baak.

Tijdens een bijeenkomst op het telecomcongres in Barcelona werd gedebatteerd over de vraag of navigatiesystemen in auto’s, zoals die van Tomtom, overbodig worden door de mogelijkheden van mobieltjes. Zo ver wil Baak niet gaan. „Het is knap dat Tomtom als eerste een massamarkt voor navigatie in auto’s heeft ontwikkeld. Maar dit jaar gaan location based services op mobiele telefoon doorbreken.”

Bekijk op nrc.nl/economie een filmpje van de nieuwe Nokia 6210 Navigator met ingebouwd kompas.