Merkel bepleit snelle integratie in Duitsland

Bondskanselier Angela Merkel van Duitsland heeft de opmerkingen van de Turkse premier Erdogan, vorige week zondag in Keulen, als „bijzonder hard” ervaren. Merkel verklaarde dat desgevraagd in een gesprek met buitenlandse journalisten in het Kanzleramt in Berlijn.

Erdogan zei in een toespraak vorige week dat „assimilatie een misdaad tegen de menselijkheid” is. Hij riep Turken in Duitsland op Duits te leren, maar het Turks niet te verwaarlozen. Merkel zegt erover dat de Turkse premier met zijn uitlatingen „insinueerde dat wij in de Bondsrepubliek assimilatie proberen af te dwingen. Daar is geen sprake van”. Ze wijst daarbij op de tolerante houding van Duitsland waar het om de minderheden gaat.

„Integratie is voor Duitsland een centraal thema. We proberen het goede te bereiken, maar ik kan niet verhullen dat er ook dingen misgaan. Vroeger spraken we over de gastarbeiders; nu dragen we de verantwoordelijkheid voor mensen van Turkse afkomst die hier al voor de derde of vierde generatie wonen. Ook zij moeten een eerlijke kans krijgen. Maar zaken als ‘parallelle’ gemeenschappen kunnen nooit het antwoord zijn”. Duits leren is volgens Merkel essentieel. En volgens haar is met de integratie „haast geboden”, gelet op de demografische ontwikkelingen.

Over de recente affaire met belastingontduiking in Duitsland zei Merkel dat ze voor grotere doorzichtigheid is over hoe landen als Liechtenstein, Zwitserland en Monaco hun buitenlandse klanten gebruik laten maken van bepaalde fiscale en financiële vrijheden.

Eind vorige week werd bekend dat ettelijke honderden bemiddelde Duitsers geld via stichtingen naar banken in Liechtenstein zouden hebben gesluisd. De fiscus zou daarbij voor vele honderden miljoenen – wellicht enkele miljarden euro’s – zijn getild.

Op de vraag van een Liechtensteinse journalist of het normaal is dat de Duitse regering miljoenen heeft betaald voor fiscale informatie die naar alle waarschijnlijkheid is ontvreemd uit een bank in Liechtenstein, zei Merkel: „We moeten oorzaak en gevolg niet door elkaar gaan halen. Bovendien: het gaat hier toch ook om de reputatie van Liechtenstein?”