Liefs uit Londen namens ING

Zou het gezellig zijn aan boord van de vliegtuigen die verspreid over de middag van Amsterdam naar Londen vliegen. Een handvol Nederlandse financiële journalisten en twee handen vol ING’ers hebben in elk geval genoeg om over te praten. De mislukte fusie tussen ING en ABN Amro bijvoorbeeld. Of de gevolgen van de mondiale kredietcrisis. Of het Nederlandse vestigingsklimaat.

De Nederlandse bank-verzekeraar ING zorgt morgen voor een primeur door als eerste Nederlandse bank de jaarcijfers niet in Nederland, maar in Groot-Brittannië te presenteren. In plaats van enkele analisten over te laten komen uit de City, is nu besloten de boel om te keren: drie leden van de raad van bestuur en enkele medewerkers vliegen naar de analisten toe. De interesse van die analisten is groter dan die onder Nederlandse financieel journalisten, zo bleek.

Daarmee geeft topman Michel Tilmant weer een stevig signaal af aan de Nederlandse regering. Tilmant had enkele maanden terug al eens aan de bel getrokken over dat vestigingsklimaat. Hij zei toen met zoveel woorden dat als de Nederlandse regering daar niets aan zou verbeteren, ING het hoofdkantoor naar het buitenland zou verplaatsen. Het ging Tilmant met name over de aanhoudende discussie in Nederland over de hoogte van de topbeloningen in het bedrijfsleven.

Het ING-hoofdkantoor is een van de kroonjuwelen van de in ontwikkeling zijnde Zuidas van Amsterdam. Het kabinet wil, samen met het Holland Financial Centre, ervoor zorgen dat Nederland naast Londen ook een financieel centrum krijgt met mondiale uitstraling. Het vertrek van ING zou desastreus zijn, maar zelfs het eenmalig verplaatsen van het jaarcijfercircus naar de échte City is al slecht voor de beeldvorming.

Voor ING is het besluit begrijpelijk: analisten zijn nu eenmaal belangrijker dan journalisten. En aangezien ING een eigen kantoor heeft in Londen, blijven de kosten beperkt tot zo’n twaalf tickets (economy class, want binnen Europa vliegen ING’ers niet business class) en evenzoveel hotel-overnachtingen.

Of heeft Michel Tilmant nog een geheime agenda? De afgelopen weken werd de koers van het aandeel ING geteisterd omdat er geruchten gingen dat de bank-verzekeraar zwaarder in de subprime zou zitten dan tot nu toe bekend was. Er zouden alsnog miljarden euro’s afgeboekt moeten worden op de besmette hypotheekobligaties. Ook wat dat betreft is de keuze voor Londen logisch: de Britse regering heeft met de in problemen geraakt hypotheekbank Northern Rock laten zien bereid te zijn in het uiterste geval over te gaan tot nationalisatie van noodlijdende banken.

Egbert Kalse