Lekker eten voor weinig, liefst met sterren

De eerste nationale Restaurantweek komt eraan.

De animo is groot. Zo groot dat er vandaag vanaf 10.00 uur nieuwe restaurants en extra couverts op de site staan.

Restaurant Amarone: goed eten in een strak interieur. Foto Walter Herfst Rotterdam november 2007 Restaurant "Amarone". Foto: Walter Herfst Herfst, Walter

Je houdt van lekker eten? Je hebt de eerste week van maart best tijd om ergens te gaan lunchen of dineren? Stop dan nu met lezen, ga naar restaurantweek.nl en maak een reservering bij jouw oh-daar-wilde-ik-altijd-al-eens-eten-restaurant.

Gedaan?

Goed, dan kun je nu verder lezen.

Van 3 tot en met 9 maart vindt de eerste nationale Restaurantweek plaats. Vorig jaar maart startte Dining City, een online restaurantgids, met de Restaurantweek in Amsterdam. In 3,5 uur waren alle vijftig restaurants volgeboekt. „Ongelooflijk”, zegt Jeroen van den Brink, oprichter en directeur van Dining City. „En we hadden nog geen reclame gemaakt.”

In augustus volgde daarom een volgende Restaurantweek, maar toen in vijf steden – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem. In totaal maakten 75.000 mensen in die week een reservering voor een lunch of diner. Dat deden ze, zo bleek uit onderzoek onder 6.500 mensen ná deze week, bij een restaurant dat ze nog niet kenden. Althans, 85 procent ging eten bij een ‘nieuw’ restaurant. Van deze groep zei 79 procent ooit terug te komen bij die eetgelegenheid. Niet zo verwonderlijk dus dat restaurants graag meedoen met de Restaurantweek. Dan zetten ze graag tijdelijk twee chef-koks in en trekken extra personeel aan.

In New York bestaat het fenomeen al langer, vanaf 1992 om precies te zijn. Voor 35 dollar krijg je een driegangendiner, of -lunch voor 24,07 dollar, in elk deelnemend restaurant. Het is zo’n succes, dat de Restaurantweek jaarlijks vier keer plaatsvindt.

Nederland kende het fenomeen nog niet. Tot vorig jaar maart. „We hebben het idee van de Amerikaanse restaurantweek gekopieerd”, vertelt Van den Brink. „Zo’n beetje elke sector heeft een groots evenement om zichzelf in het zonnetje te zetten, zoals de AutoRAI voor de autobranche en de Fashion Week voor het modevak, maar voor restaurants was er niks. Het voordeel van zo’n week is dat een groot publiek kennis kan maken met allerlei verschillende gelegenheden. Voor 25 euro krijg je een driegangendiner en voor 20 euro een driegangenlunch.”

De populariteit bleek bij de twee voorgaande edities inderdaad enorm. En ook dit jaar overstijgt de vraag het aanbod. Sinds de site online is, nu anderhalve week, zijn er al bijna 70.000 reserveringen geplaatst en zijn veel restaurants volgeboekt. Daarom heeft de organisatie besloten vanaf vandaag om 10.00 uur 10.000 nieuwe couverts op de site te plaatsen. Dat betekent dat er van 3 t/m 9 maart 10.000 extra plaatsen beschikbaar zijn.

Restaurantweek, van 3 t/m 9 maart. www.restaurantweek.nl