Krijg je grijs haar van stress (of word je gewoon oud)?

Van het vrije studentenleven naar het ADHD-bestaan van een kleuterjuf is nogal een overgang. De vriendin van Ilja van Meulem uit Hoorn, Bluette, krijgt er grijze haren van, denkt ze. Kan dat, vraagt Ilja. Word je echt grijs van stress?

Nee, dat kan niet. Maar je kunt er wel kaal van worden, vertelt dermatoloog dr. Marcel Pasch van het UMC Sint Radboud in Nijmegen.

Schrik niet, zoiets komt maar bij 1 tot 2 procent van de mensen voor. Het gaat om de ziekte alopecia areata, ofwel pleksgewijze kaalheid, aldus Pasch. Een zeldzame auto-immuunziekte waarbij je afweersysteem delen van het lichaam aanvalt – en in dit geval zijn de haren het slachtoffer. Over het oorzakelijke verband tussen extreme stress en alopecia areata is niet iedereen overtuigd. Maar Pasch zegt het regelmatig tegen te komen. „Ik ben een believer.”

Van stress word je dus niet grijs, benadrukt Pasch nog maar een keer, al begrijpt hij goed waar het misverstand vandaan komt. Bij alopecia areata valt het afweersysteem in eerste instantie de gekleurde haren aan, de grijze haren worden gespaard. Mensen met deze ziekte – mits al in bezit van een dos grijze haren – kunnen de indruk hebben dat ze grijzer worden, terwijl ze in feite minder gekleurd haar overhouden.

Maar, niet iedereen met stress wordt kaal. Je moet er aanleg voor hebben, of belast zijn met andere auto-immuunziekten – een schildklieraandoening bijvoorbeeld. Ook mensen met eczeem of astma hebben een verhoogde kans.

Een bekend geval is de kale Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina, vertelt dr. Bing Thio, dermatoloog aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Ook een uitzonderlijk geval; Collina verloor in enkele dagen ál zijn lichaamshaar, naar verluidt door liefdesverdriet. Thio noemt deze variant ook wel alopecia areata universalis.

Doorgaans blijft de schade beperkt tot het hoofd - en een plek of vier ter grootte van een euromunt. Bovendien komt het haar bij de meeste patiënten een tijdje gewoon weer terug.

Lineke Nieber