Joezjni is zijn titel in Ahoy weer kwijt

Het World Tennis Tournament van Rotterdam nam gisteren al op de eerste dag afscheid van titelverdediger Michail Joezjni. De Rus verloor in de avondsessie van de Serviër Janko Tipsarevic: 7-6 en 6-4.

De nederlaag van Joezjni – als vierde geplaatst in Rotterdam – was niet de enige verrassing van de dag. De Spanjaard Juan Carlos Ferrero had in de middaguren al verloren van de Russische qualifier Tiemoeraz Gabasjvili: 7-5 en 6-1. Ook de nederlaag van de Duitser Philipp Kohlschreiber tegen zijn onbekende landgenoot Mischa Zverev was opmerkelijk. Kohlschreiber ging gisteravond laat met twee keer 7-5 ten onder.

Joezjni was vorig jaar de verrassende winnaar in Rotterdam. In de finale rekende hij destijds af met Ivan Ljubicic. De loting koppelde hem afgelopen zaterdag aan Tipsarevic. De Serviër was dit jaar bij de Australian Open bijna verantwoordelijk geweest voor de uitschakeling van Roger Federer. De Zwitserse nummer één van de wereld won de vijfde set van die spectaculaire partij in Melbourne ternauwernood met 10-8.

Tipsarevic leerde als tiener in Servië al op jonge leeftijd met tegenslagen om te gaan. In het door de NAVO gebombardeerde land verdiende zijn vader als gymnastiekleraar een salaris „waarmee je net twee kilo wortelen kunt kopen”. Met de verhuur van ski’s knoopte zijn moeder de eindjes aan elkaar. „Gelukkig waren mijn ouders ervan overtuigd dat ik ooit van tennis zou kunnen rondkomen”, zei de Serviër in een interview met een Engelse krant. Uit eerbetoon liet hij de initialen van zijn vader en moeder in zijn rechterarm tatoeëren. Tipsarevic ontbrak eerder deze maand nog door een blessure bij de Davis-Cupontmoeting tegen Rusland, maar bleek in Rotterdam voldoende hersteld.

Voor de redelijk gevulde tribunes in sportpaleis Ahoy verloor Tipsarevic in de vijfde game zijn opslag, maar wist in de achtste game terug te breken. De Serviër haalde de eerste set via een tiebreak binnen. Joezjni verloor in de tweede set onmiddellijk zijn service. Hij kwam die klap niet meer te boven en verliet roemloos het toernooi.

Tipsarevic keek na afloop terug op een geslaagde avond. „Michail is een agressieve speler. Ik moest voorkomen dat hij de controle kreeg en hem zo veel mogelijk laten lopen. Dat lukte”, sprak de 23-jarige doctorandus sportmanagement. Tipsarevic stond tot voor kort in de schaduw van landgenoten als Novak Djokovic, Jelena Jankovic en Ana Ivanovic. De tennisser die jaren bleef hangen in het challengercircuit, is in 2008 aan een doorbraak bezig.

Vanavond komt Raemon Sluiter op het centre court van Ahoy in actie tegen de Fransman Michael Llodra. Het is mogelijk de laatste profpartij van de Nederlandse tennisser, die na het toernooi een einde aan zijn loopbaan maakt.

Toptennissers als Rafael Nadal, Andy Murray en Lleyton Hewitt komen net als de Nederlander Robin Haase pas morgen voor het eerst in actie tijdens de 35ste editie van het World Tennis Tournament.