Israël reageert boos op uitlating van VN-functionaris

Jeruzalem, 19 febr. Israël heeft gisteren kritiek geleverd op uitspraken van VN-ondersecretaris-generaal voor humanitaire zaken John Holmes omdat hij Israëlische militaire operaties in de Gazastrook had gelijkgesteld aan Palestijnse raketbeschietingen op Israël. Holmes sprak zondag in het Israëlische stadje Sderot van een ”cyclus van geweld” die had geleid tot ”verschrikkelijke dingen in Gaza” en ”het lijden van de burgers” in Sderot. Het gebruik van zulke termen, aldus Israël, ”schept een analogie tussen de terroristen en diegenen die zich tegen terreur verdedigen”. Bij de raketbeschietingen zijn sinds 2001 13 Israëlische burgers omgekomen; bij Israëlische aanvallen om daaraan een eind te maken volgens de Israëlische krant Ha`aretz in 2006 en 2007 810 Palestijnen, van wie 360 burgers.