‘Iran wil actie tegen Nederland’

Een meerderheid van Iraanse parlementariërs heeft president Ahmadinejad gevraagd om de economische en diplomatieke betrekkingen met Nederland en Denemarken te herzien. Dat melden persbureau Reuters en weekblad Elsevier op basis van Iraanse media, waaronder de staatsradio. Aanleiding zou zijn het (opnieuw) afdrukken van de spotprent van profeet Mohammed met een bom in zijn tulband, in Deense kranten vorige week. Nederlandse media, waaronder de krant Trouw, drukten vervolgens een foto van de Deense krantenpagina’s af. Iran riep Nederland eerder al op de geplande koranfilm van Geert Wilders te verbieden. In een brief zouden 215 van de 290 Iraanse parlementariërs vragen te reageren op de „anti-islamitische en islamofobe stroming” in Nederland en Denemarken. De Deense politie pakte gisternacht bijna dertig mensen op bij rellen, die mogelijk zijn aangewakkerd door de cartoonkwestie. (NRC)