Internet Weblog van de dag

Brockhaus Enzyklopädie encyclopedie

Gratis en schaars. Als bijna alles gratis (te verkrijgen) is en eenvoudig te kopiëren, wat is dan schaars? Over deze vraag van internetpionier Kevin Kelly (oprichter van Wired Magazine) schrijft Marie-José Klaver op haar weblog digitale zaken.„Kelly geeft ook een aantal antwoorden. Schaars, en dus geld waard, in de gratis economie zijn o.a.: vertrouwen, personalisatie, directheid, interpretatie, authenticiteit en vindbaarheid. Mensen zijn volgens Kelly bereid te betalen voor dingen die waarde toevoegen aan hun leven, zoals directe toegang tot een nieuw product, betrouwbare software en gepersonaliseerde versies van entertainmentproducten die bijvoorbeeld perfect op hun geluidsinstallatie in hun woonkamer klinken. Ook voor ondersteuning betalen ze. Over de dingen die gratis zijn schrijft Klaver:

„Vanaf 15 april is de Brockhaus Enzyklopädie gratis op het net te raadplegen. De uitgever, die al meer dan 200 jaar bestaat, heeft besloten het naslagwerk gratis aan te bieden omdat er bijna geen papieren exemplaren van de Brockhaus meer worden verkocht. De 30-delige uitgave kost minstens 2.670 euro. De digitale versie zal door middel van advertenties worden gefinancierd. Ook de Spiegel-Gruppe en Bertelsmann zijn onlangs met een gratis online kennisdatabank begonnen, samen met Wikipedia.”Lees verder en meer op nrc.nl/klaver.