Ik wil dat iemand het overneemt

De Smookey

Hoe kwam u op het idee van de Smookey?

„Eind vorig jaar waren we bezig met de aankoop van een woonhuis op een terp in Noord-Friesland. Het was een historisch pand waaraan niets verbouwd mocht worden. We wilden toch graag een veranda, en bedachten dat die draaibaar moest zijn. Met dat huis is het uiteindelijk niets geworden, maar zo is wel het idee voor de Smookey ontstaan.”

Voor wie is de Smookey bedoeld?

„Het is een buitenoplossing voor bedrijven. Rokers kunnen droog roken, op een eindje van de voordeur. Hij is draaibaar, dus je staat altijd uit de wind.”

Hoeveel hebt u geïnvesteerd?

„Een behoorlijk bedrag. Zo’n 80.000 euro. Ik had een uitkering gekregen van mijn werkgever. Bovendien heb ik er spaargeld ingestopt, zeer tot verdriet van mijn vrouw.”

Een uitkering van uw werkgever? Leg eens uit?

„Ik werkte bij het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers. Door het overheidsbeleid moest die organisatie flink inkrimpen. Ik had veel rechten opgebouwd. Het zou hebben betekend dat ik tot mijn 65ste wachtgeld zou hebben ontvangen. Ik heb een gedeelte van dat wachtgeld laten uitkeren.”

Die investering was meer dan verwacht?

„Ik ben niet zo’n planmatig mens. Ik dacht: een prototype laten maken, wat subsidie, dat is het dan. Maar je moet octrooi aanvragen, je vinding beschermen... Er vliegt een zwerm gieren omheen.”

Hebt u zelf de eerste types geklust?

„Ik ben geen handige man. Ik heb een bedrijf samen met mijn broer Harry. Hij is interieurarchitect – hij maakt dingen.”

En nu bent u de Smookey in de markt aan het zetten.

„Ik wil iemand vinden die het van me overneemt.”

Bent u bang voor succes?

„Ik ben bang voor stress. Het lijkt me niets om alleen nog maar met de Smookey bezig te zijn. Ik ben een uitvinder. Ik wil er niet mee langs de deuren leuren. Laat die man of vrouw zich melden die daar wel zin in heeft.”

Een grote Smookey kost 8.250 euro. Wanneer bent u uit de kosten?

„Ik kan er nu 100 leveren. Als ik die verkoop komt het aardig in de buurt.”

Ewout Lamé

    • Ewout Lamé